Mainos
Mainos

Kuntaministeri hiiltyi opposition paimenkirjeestä kunnille

Eduskunta lämmitti tänään tulevaa juhannussäätä kuumalla keskustelulla hallituksen kuntauudistuksesta.

Hallitusrintama hiiltyi oppositiopuolueiden eli perussuomalaisten ja keskustan kuntapäättäjille osoittamasta vetoomuksesta, jossa kehotettiin panemaan jäitä hattuun liitosselvitysten tekemisessä.

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) piti vetoomusta pöyristyttävänä. Hänen mielestään oppositio kehottaa kuntia rikkomaan lakia.

Rakel Hiltunen (sd.) tuki ministeriä arvioimalla opposition toiminnan anarkismiksi.

– Kuinka vanha juureva puolue voi tällaiseen ryhtyä, Hiltunen kyseli keskustan edustajilta.

Ei hötkyillä, jarrutetaan

Oppositio julkisti vetoomuksensa iltapäivällä juuri ennen kuntarakennelain täysistuntokäsittelyn alkamista. Juha Rehula (kesk.) perusteli vetoomusta sillä, että ei pidä tehdä äkkinäisiä päätöksiä siinä pelossa, että joku jyrää.

– Tämä tähtää siihen, että kunnissa ei hötkyillä asian kanssa. Suomeksi se tarkoittaa, että otetaan ihan iisisti ja rauhassa - ja käytännössä jarrutetaan, sanoi Kaj Turunen (ps.).

Keskustassa ja perussuomalaisissa epäillään, saadaanko hallituksen kuntauudistus läpi tällä vaalikaudella. Ryhmät haluavat kaikki puolueet valmistelemaan laajaa palvelu- ja hallintouudistusta viimeistään vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen.

Perustuslakivaliokunta puhutti

Uudistuksen käsittely perustuslakivaliokunnassa puhutti myös täysistunnossa. Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) muistutti, että tulevan sosiaali- ja terveysuudistuksen perustuslainmukaisuuteen ei voitu ottaa vielä kantaa.

Kokoomuslaisia valiokunnan kannanotot muun muassa kuuden kuukauden harkinta-ajasta sote-uudistuksen hyväksymisestä kismittivät.

– Oli kovin harmillista, että perustuslakivaliokunta lähti pohtimaan omia aikataulutavoitteitaan tämän asian osalta, valitti Tapani Mäkinen (kok.).

Varajäsenenä perustuslakivaliokunnassa hallituksen linjaa paimentanut Kimmo Sasi (kok.) sanoi, että kuntien valtuustojen olisi itse voitava arvioida, onko niillä tarvittavat tiedot liitosselvityksiin.

Kuntarakennelain lopullinen käsittely, jolloin äänestetään opposition hylkäämisesityksistä, on eduskunnassa ensi viikon keskiviikkona.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme