Mainos
Mainos

Kuntapoliitikot ihmeissään uusintavaaleista

Karkkilan kaupunginjohtajan virkaa toimittava Jukka Anttila sanoo, että kunnassa ei ole vielä tarkkaa tietoa, millä aikataululla uudet kuntavaalit järjestetään.

Korkein hallinto-oikeus on määrännyt uudet vaalit Vihtiin, Karkkilaan ja Kauniaisiin, koska sähköisestä äänestyksessä oli puutteita ja virheitä.

- On spekuloitu, että uusinta voitaisiin järjestää kesäkuun EU-vaalien yhteydessä, mutta se saattaa mennä kuitenkin elo-syyskuulle.

Anttilan mukaan vaalien järjestäminen vaatii henkilöresurssien järjestämistä ja tietenkin rahaa.

- Viime vaalit maksoivat 50 000 euroa. Me toivomme, että valtio tulisi mukaan kustannuksiin, kun tässä oli nimenomaan kyse kokeilun ongelmista.

- Onhan tämä myös puolueille ja ehdokkaille uusi rumba. Toivottavasti he jaksavat motivoitua, Anttila sanoo.

"Harva jaksaa äänestää toisen kerran"

Vihtiläinen kokoomusvaltuutettu Jarmo Kuosa kertoo olevansa yllättynyt KHO:n ratkaisusta. Hän epäilee, että uusintavaaleista ei tule uskottavaa tulosta.

- On selvää, että monet ihmiset eivät toista kertaa lähde äänestämään. Äänestysprosentti jäänee alhaiseksi ja on kyseenalaista, antaako se oikean tuloksen, Kuosa arvioi.

Hän muistuttaa, että perinteisissäkin vaaleissa paperiäänestyslappuja hylätään runsaasti. Kuosa ei näe, että sähköinen äänestys olisi vääristänyt vaalien tulosta.

Kokoomusvaltuutetun arvion mukaan varsin suuri osa ehdokkaista lähtee ehdolle myös uusiin vaaleihin.

- Meillä Vihdissä edellisissä vaaleissa voimasuhteet muuttuivat huomattavasti. Nyt tämä päätös avaa uusia mahdollisuuksia ja epäilenkin, että näistä tulee hyvin populistiset vaalit. Millaisia vaalilupauksia ehdokkaat voivat tehdä? Nythän tämä taloustilanne on johtanut siihen, että moni on joutunut pyörtämään jo aiemmat lupaukset, Kuosa mietiskelee.

"Tehty työ menee hukkaan"

Kauniaisten vihreiden valtuutettu Anita Antskog-Karstinen sanoo uusintavaalien järjestämisen tuntuvan turhalta.

- Meillähän valta-asetelma olisi pysynyt samana, vaikka kaikki 61 menetettyä ääntä olisivat menneet jollekin yksittäiselle ryhmälle. Tietysti henkilöiden osalta tulos olisi voinut olla toinen.

Antskog-Karstinen sanoo harmittelevansa tilannetta erityisesti äänestäjien takia. Hän myös muistuttaa, että vaalien jälkeen päättäjät ovat jo ehtineet tehdä valtavan määrän työtä esimerkiksi lautakuntien työskentelyn järjestämiseksi.

- Itse olen yhdyskuntalautakunnassa ja meillä on mielestäni nyt tosi hyvät jäsenet. Nämä kaikki menevät sitten uusiksi.

Kuntapoliitikot miettivät jo taktiikkaa uusien vaalien varalle.

- Mietimme , voisiko ehdokasasettelua vielä parantaa. Voisimme saada muutamia hyviä ehdokkaita lisää listoille ja näin parantaa äänestystulostamme, Antskog-Karstinen pohtii.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme