Mainos
Mainos

Kuntapolitiikalle moitteita

Kuntien elinvoimaisuutta voidaan korjata paremmin muilla keinoin kuin kuntaliitoksilla, katsoo Åbo Akademin professori Krister Ståhlberg. Ståhlberg sanoo UP-uutispalvelun haastattelussa, että kuntien lukumäärä on nyt sopiva. Ståhlbergin mukaan noin 10 - 20 000 asukkaan kunta on yksikkökustannuksilla laskien paras. Sen kokoisessa kunnassa palvelut saadaan tuotettua kohtuuhintaan. -Pienkuntapohjainen Suomi on jakopoliittisesti tehokkaampi ratkaisu kuin suurten kuntien Suomi. Se on itse asiassa sosialidemokraattisempi ratkaisu kuin mitä sosialidemokratia tänä päivänä ajaa, Ståhlberg sanoo.

Hänen mielestään valtionosuusjärjestelmä pitäisi uudistaa uudelleen. Yleinen suunta on, että syrjäseudut syrjäytyvät entisestään, Ståhlberg ennustaa. -Lähtisin etsimään ratkaisua, jossa lyömme kaikki valtion rahat yhteen ja jaamme ne sillä tavalla, että heikkojen kuntien tilanne otetaan huomioon. Heikkoina kuntina Ståhlberg pitää myös niitä, joissa huoltosuhde kasvaa työttömyyden ja muuttoliikkeen takia.

Ståhlberg on mukana tekemässä sisäministeriön tilaamaa arvioita aiemmista aluehallinnollisista uudistuksista.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot