Mainos

Kuntatöissä jatketaan eläkeiässäkin

Kunnalliset työntekijät jatkavat yhä useammin työuraansa eläkeiän täyttymisen jälkeen. Kunta- ja eläkevakuutuksen Kevan tilastojen mukaan 63 vuotta täyttäneitä työntekijöitä työskenteli kunnissa viime vuoden lopussa jo yli 10 000 kappaletta. Viisi vuotta sitten 63 vuotta täyttäneitä oli vain reilut 4000.

Osittain eläkeiän ohittaneiden määrän nousu johtuu suurten ikäluokkien tulosta eläkeikään. Viime vuonna eläkeikäisten määrä kuntasektorilla nousi ensimmäistä kertaa yli kymmenentuhannen kun vuonna 1946 syntyneet täyttivät 63 vuotta.

- Kuntatyöntekijöille on määritelty ammattikohtaisesti henkilökohtaisia eläkeikiä. Jos jää eläkkeelle ennen henkilökohtaisen eläkeiän täyttymistä, eläke pienenee, kertoo tilastosuunnittelija Katinka Lybäck Kevasta.

- 63 ikävuoden jälkeen eläkekertymä on muutenkin vähän suurempi.

Opettajat ja siivoojat virkeitä vanhuksia

Ahkerimmin eläkeiän ohittamisen jälkeen töitä jatkavat aineenopettajat, lehtorit ja siivoojat. Työntekijämäärään suhteutettuna eläkeiän ohittaneita siivoojia on kaikista kunnallisista ammattiryhmistä eniten eli 3,7 prosenttia. Muilla aloilla eläkeiän ohittaneiden määrä on keskimäärin 2,2 prosenttia.

Siivousala on muutenkin varttuneempien hallussa, sillä alle 30-vuotiaita siivoojia on kunnallisella puolella vain reilut tuhat henkeä. Sairaanhoitajissa töitä jatkavia eläkeiän ohittaneita sen sijaan on erittäin vähän.

- Tämä johtuu näistä henkilökohtaisista eläkeikäjärjestelmistä. Perushoitajilla ja lähihoitajilla alakohtainen eläkeikä on asetettu alemmas, joten eläkkeelle pääsee aikaisemmin ilman eläkkeen pienenemistä. Nämä ovat suojattuja etuuksia nämä ammatilliset eläkeiät, Lybäck valaisee.

- Töissä jatkaminen on kyllä positiivinen signaali, täytyy katsoa miten tämä suunta tästä tulevina vuosina kehittyy.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot