Mainos
Mainos

Kuntatyönantaja laittaisi lääkärit vuorotyöhön

Lääkäriliitton mukaan vuorotyö ei tuo lisätyövoimaa.

Lääkäri mittaa verenpainetta

Lääkärilakon osapuolet kiistelevät palkankorotusten lisäksi myös työajoista ja ennen muuta päivystystyöstä. Työnantajia edustava Kunnallinen työmarkkinalaitos katsoo, että lääkäreiden työvuoroja on muun hoitohenkilöstön tavoin voitava sijoittaa iltoihin ja öihin.

Nyt tämä työ on aina päivätyön jatkeeksi tulevaa päivystystä. Lääkäriliitto torjuu tyystin ajatuksen vuorotöihin siirtymisestä. Liitto olisi laittanut työaikakysymykset työryhmään, joka olisi voinut valmistella paikallisia kokeiluja erilaisista työvuorojärjestelyistä ja tavoista keventää raskaimpia päivystyksiä.

Työmarkkinalaitoksen mukaan työryhmäselvityksiä voidaan toki tehdä, mutta ensin on uusittava lääkäreiden työaikamääräykset. Työnantajapuolen neuvottelupäällikkö Ulla-Riitta Parikka muistuttaa, että erikoissairaanhoidossa vain joka neljäs potilas tulee jonoista, loput kiireellisinä päivystyksen kautta.

-Jos päiväajan toiminta jatkuisi sairaaloissa pidempään, voitaisiin päivittäin hoitaa myös useampia ajanvarauspotilaita ja samalla vähitellen purkaa potilasjonoja.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve ei tätä ajatusmallia niele. Hän huomauttaa, että työaikajärjestelyjen muuttaminen ei toisi yhtään lisää työvoimaa. Päinvastoin esimerkiksi työvuorojen jatkaminen iltoihin vaatisi lisää sairaanhoitajia ja tukipalveluja.

Valtaosa vuorokaudesta päivystystä


Parikan mukaan päivystyksestä luopumalla purettaisiin kohtuuttoman pitkiä työrupeamia. Ainoaksi päivystysmuodoksi jäisi varallaolo ja työjakson enimmäispituus olisi 15 tuntia.

-Päivystys näyttää olevan tämmöinen henkimaailman kysymys. Lääkäreiden työjärjestelyt sairaaloissa pystyttäisiin järjestämään aivan toisella lailla, paljon järkevämmin, vähemmän stressaavasti, mutta he eivät anna yhtään liikuttaa säännöllistä työaikaansa päivällä. Pälve taas katsoo, että työnantajan esitys vain lisäisi lääkäreiden työsidonnaisuutta, kun ilta- ja yövuoroja olisi työrupeamien lyhentymisen seurauksena aiempaa enemmän. Lisäksi Lääkäriliitto laskee, että eniten päivystävillä muutos tietäisi jopa useiden kymmenien prosenttien palkanlaskua.

Parikka vakuuttaa, että tehdyn työn palkka ei alenisi. Lisiä toki jäisi jossain määrin saamatta, vaikka hän arvelee tämänkin pitkällä aikavälillä tasoittuvan. Lääkäreiden säännöllinen työaika on maanantaista perjantaihin kello 8:n ja 15-15.30 välillä. Vuorokauden muut tunnit ja viikonloput tehdään päivystystä eli varallaoloa ja ylityötä.

Työvuoroja vai päivystystä


Parikka kehottaa puhumaan oikeilla nimillä työaikakysymyksistä.

-Kun aktiivisimmissa päivystyksissä aktiivityöaikaa on keskimäärin 76 prosenttia, on aika turha enää puhua päivystyksestä. Kyllä se on selvä työvuoro. Parikka muistuttaa myös EY:n tuomioistuimen päätöksestä, jonka mukaan työpaikalla tapahtuva työvalmiudessa oleminen on työaikaa.

Meillä varallaolosta työajaksi luetaan vain se aika, jolloin lääkärit todella tekevät päivystyksessä töitä. Lääkäreiden työajoista keskusteltiin laajasti viimeksi neljä vuotta sitten ja myös tämän neuvottelukierroksen aikana. Lääkärit tulivat työaikalain piiriin vuonna 1996.

Monenlaisia lukuja työtunneista

Osapuolet tarjoavat kovin erilaista tietoa siitä, minkälaisia työtunteja lääkäreille kertyy. Lääkärit ovat kertoneet pitkistä työrupeamista, yli 40 tunnin viikkotyöajoista ja työuupumuksesta.

Kunnallisen työmarkkinalaitos taas tiedotti tänään, että sen ja Lääkäriliiton yhteisen selvityksen mukaan päivystäneiden sairaalalääkäreiden toteutunut työaika on vajaa 32 tuntia viikossa, koska osa työaikakorvauksista joudutaan antamaan vapaana. Lääkäreiden säännöllinen työaika on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme