Mainos
Mainos

Kuntatyönantajien Jalonen: "Kunnat eivät kykene kilpailemaan sote-palveluista"

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan kunnat eivät kykene kilpailemaan yksityisten kanssa sote-palveluiden järjestäjinä.

– Valitettavasti tilanne on tämä. Jos eläkevakuutusmaksu on keskimäärin lähes kuusi prosenttia korkeampi kuin yksityisellä työnantajalla, niin on lähes mahdoton kilpailla siinä tilanteessa, toteaa Jalonen.

Kunta-alan eläkkeitä hoitavan Kevan varatoimitusjohtaja Kimmo Mikander ei ole aivan samaa mieltä.

– Keva päätti aikanaan, että vuoden 2005 alusta kaikkien uusien organisaatioiden eläkevakuutusmaksut ovat täsmälleen samalla tasolla kuin yksityisten eläkevakuutusyhtiöiden maksut, joten pelkästään eläkejärjestelmä ei tuo lisäkalleutta kunnallisille toimijoille.

Kuitenkin aikaisemmin kunta-alan eläkkeet karttuivat yksityistä puolta runsaammin. Se on yksi tärkeä syy niin sanottuihin vanhoihin vastuisiin, joita eläkejärjestelmän tulee kantaa lisämaksuilla.

– Vanhoja vastuita on paljon, ja jonkun niistä täytyy vastuu kantaa. Siksi meillä on tämmönen eläkemenoperusteinen maksu, joka on vaiheessa sälytetty kunnille ja nyt mietitään sitten sitä, että kuinka se kohdentuu tässä aluehallinnon uudistuksessa, jatkaa Mikander.

Jalonen: Eläkevakuutusmaksua alennettava

Kunta-työnantajien Jalonen sanoo kuitenkin Kevan perivän nyt liikaa eläkemaksuja. Niitä riittää rahastoitavaksikin, vaikka yksityisen puolen eläkeyhtiöt käyttävät sijoitustuottoja eläkkeiden maksuun.

– Sen takia eläkevakuutusmaksua on tässä tilanteessa alennettava ja asetettava se nimenomaan sillä tavalla, että se vastaa todellista eläkemenoa, sanoo Jalonen.

– Keva ei peri liikaa eläkemaksuja vaan perimme sen tyel-tason (yksityiset työeläkelaitokset) ylittävän osuuden näitten vanhojen vastuiden katteeksi. Vanhemmat vastuut johtuvat aiemmasta paremmasta eläkekertymästä, kunta-alan työntekijöiden sukupuolijakautumasta, pidemmästä eliniän odotteesta ja myös alemmasta eläkeiästä, toteaa Kimmo Mikander.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot