Mainos
Mainos

Kuntauudistuksen väestöpohjaa täsmennettiin

Harvaan asuttu kunta voi hakea poikkeuslupaa kunnilta edellytettävään 20 000 asukkaan väestöpohjaan. Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) kertoo, että poikkeuslupaa voidaan hakea valtiovarainministeriöltä.

– Kunnat voivat hakea poikkeusta erityisen harvan asutuksen, suomen- tai ruotsinkielisten asukkaiden kielellisten oikeuksien tai saamelaisten kieltä ja kulttuuria koskevien oikeuksien turvaamisen perusteella.

Asiat selviävät hallituksen laatimasta lakiluonnoksesta. Siinä esitetään muutettavaksi myös kuntajakolain nimi kuntarakennelaiksi.

Lain mukaan kuntien pitää selvittää yhdistymistä toisen tai useamman kunnan kesken, jos se täyttää yhdenkin selvitysperusteista. Näitä ovat muun muassa väestöpohja (vähintään 20 000), työpaikkojen omavaraisuus, alueen palvelut ja kunnan taloudellinen tilanne.

Virkkusen mukaan kuntien pakkoliitoksiin turvaudutaan vasta silloin, kun kunta on todella heikossa taloudellisessa tilanteessa. Tällöin valtioneuvosto tekee päätöksen kuntien yhdistämisestä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot