Mainos
Mainos

Kuntauudistuksesta ei päästy sopuun

SDP ja Keskusta eivät vieläkään ole samaa mieltä kuntauudistuksesta. Asia siirrettiin huomenna kokoontuvan hallituspuolueiden avainministereiden eli ns. kolmen koplan käsittelyyn.

Kuntauudistuksesta ei päästy sopuun aamupäivän neuvotteluissa. Kunta- ja alueministeri Hannes Manninen on siirtänyt asian huomenna kokoontuvan hallituspuolueiden avainministerien eli ns. kolmen koplan käsittelyyn.

Manninen esitteli sosialidemokraateille tänään uusimman kompromissiehdotuksensa. SDP:n pääneuvottelija kansanedustaja Rakel Hiltunen kertoo, että sellaisenaan se ei kelpaa. Hän odottaa uudelleen hiottua esitystä ylihuomiseksi, jolloin Mannisen johtama työryhmä kokoontuu seuraavan kerran.

Tänään odotettiin esitystä puitelaista, joka määrittää, miten kunnalliset peruspalvelut järjestetään ja mitä kuntien määrälle tapahtuu. Lakia valmisteli keskustan ja SDP:n kannattelema rakennetyöryhmä.

Keskusta ja SDP eri linjoilla

Ministeri Manninen kertoi jo viikonvaihteessa, ettei yksimielisyyttä ydinkysymyksistä ollut vieläkään löytynyt. Keskustan ja SDP:n kannat eivät ole lähentyneet valmistelun aikana juuri lainkaan.

Keskustalaisia miellyttää vahva maakuntahallinto ja palvelujen järjestäminen kuntien yhteistyönä, kun taas demarit haluaisivat uudistaa kuntakentän vahvojen peruskuntien pohjalta.

Valmistelussa mukana olevien oppositiopuolueiden näkemykset ovat olleet lähempänä demareiden tavoitteita. Kokoomuksen Maija Perho muistuttaa, että ongelmina ovat mm. valtionavut sekä vahvojen ja velkaa tekevien kuntien ristiriidat. Köyhien kuntien asema uhkaa edelleen huonontua, ellei nopeaa ratkaisua löydy.

Aamulehti: Kasvukeskukset halutaan pakottaa yhteistyöhön

Aamulehden mukaan Keskusta ja SDP pääsivät yhteisymmärrykseen ainakin kasvukeskusten yhteistyövelvoitteesta. Puolueet haluaisivat velvoittaa kasvukeskukset yhteistyöhön muun muassa seutuliikenteen ja asumisen järjestämisessä.

Keskusta on aikaisemmin puhunut vain neljän suurimman seutukunnan yhteistyövelvoitteesta, mutta nyt pakkoyhteistyön piiriin kuuluisivat kaikki kasvukeskukset.

Vanhanen: Ratkaisu löytyy vielä

Pääministeri Matti Vanhanen uskoo, että uudistuksesta voidaan vielä saada aikaan ratkaisu. Vanhanen sanoi tänään Huippuvuorilla Pohjoismaiden pääministerien kokouksen yhteydessä, ettei ole vielä selvittänyt tilanteen yksityiskohtia.

- Huomenna tutustun tilanteeseen, miten voidaan jatkaa. Se on hallitukselle hyvin tärkeä tavoite, Vanhanen totesi.

Vanhasen mukaan ei ole tarkoituksenmukaista siirtää kuntaneuvotteluita hallitusryhmien vetäjien vastuulle. Jokaisessa hallitusryhmässä on omat asiantuntijansa neuvottelemassa ja vastuu pysyy heillä.

- Kyse on sen verran erikoistuneesta lainsäädännöstä, että puheenjohtajat eivät ryhdy käymään sisältöneuvotteluja. Pitää katsoa sitä, että onko edellytyksiä sopuun.

Vanhanen totesi, että sovituista takarajoista on toki hyvä pitää kiinni; mutta huomautti, että aikarajat ovat kyllä paukkuneet ennenkin.

- Ei se olisi kyllä ensimmäinen kerta Suomen poliittisessa historiassa, Vanhanen naureskeli.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme