Mainos
Mainos

Kuntauudistuksesta syntyi sopu

Hallitus sai viimein väännettyä esityksen, joka ohjaa monen kunnan tulevaisuutta. Sen mukaan kunnat saavat melko vapaasti päättää kehittämistavoista, liitoksista ja siitä, miten palvelut toteutetaan. Kovat keinot voidaan ottaa käyttöön vuonna 2009.

Kuntauudistusta valmistellut rakennetyöryhmä on hyväksynyt esityksen kuntien tulevaisuutta ohjaavasta puitelaista. Kolme hallituspuoluetta SDP, keskusta ja RKP saivat tänään viimein laadittua kaikkia tyydyttävän kompromissin.

- Sopu on merkittävä ja monessa mielessä historiallinen. Kyseessä on kuntakentän merkittävin uudistus koko sodanjälkeisenä aikana, sanoo valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Kuntien tulee viimeistään ensi vuoden syyskuussa jättää suunnitelma siitä, miten ne aikovat järjestää palvelut vuoteen 2015 asti. Valtio selvittää köyhyydessä kamppailevien kuntien mahdollisuudet peruspalveluiden turvaamiseen. Tarvittaessa vuonna 2009 voidaan ottaa käyttöön tiukat toimet, kuten pakkoliitokset.

Laajaa väestöpohjaa edellyttävissä palveluissa maa jaetaan sairaanhoitopiirejä vastaaviin kuntayhtymiin. Niiden vastuulle tulevat ainakin erikoissairaanhoito ja kehitysvammahuolto. Perusterveydenhuolto ja sosiaalitoimi jaetaan vähintään 20 000 asukkaan alueisiin. Tästä voidaan poiketa saaristoisuuden, pitkien etäisyyksien tai kieliolojen perusteella.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen on laadittava suunnitelma muun muassa maankäytön ja liikenteen yhteensovittamisesta. Muut keskuskaupungit ja niiden lähikunnat välttyvät suunnitelmalta, jos ne yksimielisesti pitävät sitä tarpeettomana.

Kuntia kannustetaan yhdistymään liittymistuen voimalla. Tuen perusosa olisi sitä isompi, mitä laajempi muodostuva kunta olisi. Lisärahaa heruisi sitä mukaa, mitä useampia kuntia hankkeeseen osallistuu.

Lisäksi esityksessä turvattaisiin kuntatyöntekijöiden työsuhde viiden vuoden ajaksi.

Uudistusta linjaava puitelaki on määrä antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Pehmeästä linjasta montaa mieltä

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen uskoo, että syntynyt ratkaisu mahdollistaa kuntien ja palveluiden tasapainoisen kehittämisen. Hän on tyytyväinen siihen, että kunnat voivat itse valita kehittämistavat.

Puitelaki on Mannisen mielestä onnistunut, koska se ei määritä kuntien minimiasukasmääriä eikä velvoita pakkoliitoksiin. Tämä noudattaa kansalaisten mielipidettä asiasta, ministeri huomauttaa.

Vihreitä työryhmässä edustanut Osmo Soininvaara taas pitää pehmeää linjaa tehottomana

- Laki lähinnä vain käynnistää neuvotteluja kuntien välillä. Valtiolla ei ole keinoja puuttua asiaan, jos neuvottelut eivät johda kelvolliseen lopputulokseen. Kun laki ei myöskään velvoita yhteistoimintaan palvelujen tuottamiseksi, vaarana on, että pienten ja syrjäisten kuntien asukkaat jäävät vaille kunnollisia palveluja.

Soininvaara esittää, että jos kuntien väliset neuvottelut eivät tuota tulosta, valtiovallan pitää puuttua asiaan ensi vaalikaudella.

Kritiikistään huolimatta Soininvaara kehottaa vihreitä hyväksymään esityksen.

Oppositio taipui kompromissiin

Oppositiopuolueiden edustajat ottivat varovaisen myönteiset kannat kuntaesitykseen. Kokoomuksen kuntaneuvottelija, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maija Perho luonnehtii ratkaisua kompromissiksi, joka ei ole paras mahdollinen tulos.

Perhon mukaan tuloksen arvo punnitaan siinä, pystyvätkö hallituspuolueet jatkossa ajamaan johdonmukaista uudistuslinjaa.

- Mikäli hallituspuolueilla on tämänkin jälkeen erilaiset viestit kuntien tulevaisuudesta esimerkiksi eduskuntavaalikeskusteluissa, on puitelaki epäonnistunut, Perho sanoo.

Vasemmistoliiton kuntaneuvottelija Anne Huotari arvioi vuorostaan, että lähestyvät eduskuntavaalit pelottivat hallituspuolueita tekemästä tarpeeksi rohkeita ratkaisuja.

Valittu malli ei kaikilta osin vastaa vasemmistoliiton tavoitteita, toteaa puolueen toinen varapuheenjohtaja Minna Sirnö.Hänen mielestään se ei selkeytä hallintoa eikä tee sitä avoimemmaksi. Vasemmistoliitossa ollaan kuitenkin tyytyväisiä siihen, että työryhmä torjui kuntatyön pakkoulkoistamisen ja turvasi henkilöstön aseman viideksi vuodeksi.

- Todellisena vaaranahan oli, että puitelaista olisi tullut palveluiden yksityistämislaki. Nyt kunnat itse päättävät palveluiden tuottamistavoista, Sirnö kiittelee.

Sirnö sanoo vasemmistoliiton edellyttävän, että hallitus tulevassa budjettiriihessä esittää kuntapalvelut turvaavan rahoituspaketin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme