Mainos

Kuntauudistus kiihtyy – ministeri kiertää nyt kaupunkiseudut

Kuntaministeri Henna Virkkunen jalkautuu jälleen vauhdittamaan kuntaliitoksia. Tällä kertaa kohteena on toistakymmentä isoa kaupunkiseutua.

Yli talven kestävä kierros alkoi tänään Joensuusta kuten edellinenkin laajempi kuntakierros. Joensuun seudulla ministeriön palkkaamaan kuntaliitosselvittäjän työ on jo valmistumassa, ja ministeri tuli kertomaan kuntapäättäjille miten valtio tukee liitosta, jos hynttyyt pannaan yhteen.

– Olemme valmiita tekemään räätälöityjä muutostukisopimuksia näitten isoimpien kaupunkiseutujen kanssa, Virkkunen kertoi.

Käytännössä tuki kuntaliitoksia tekeville kaupunkiseuduille on konsulttityötä esimerkiksi uuden kunnan talouden suunnitteluun tai muutosjohtamiseen. Valtio aikoo tarvittaessa auttaa myös kuntien tietojärjestelmien yhteensovittamisesssa.

– Juuri näitä tarpeita tulemme tällä kuntakierroksella kuulemaan, Virkkunen lupasi.

Vapaakuntakokeilu tulossa

Isoja seutukuntia hoputetaan nyt osallistumaan myös vapaakuntakokeiluun, jossa testattaisiin miten miljardin euron säästöt saataisiin aikaan tekemällä asiat toisin kuin nyt.

– Tätä halutaan tukea ja vauhdittaa kokeilulla missä tietyt kunnat voisivat lähteä jo vähän etukenossa kokeilemaan tiettyjä toimintamalleja ja hakemaan lisää tuottavuutta.

Kokeilussa haetaan samalla toimivia malleja joilla kuntien tehtäviä voitaisiin karsia. Joensuussa kaivattiin jo listaa kunnilta purettavista tehtävistä, mutta sitä vasta tehdään tänä syksynä.

Purkulistat ovat hikistä puuhaa

Ministeriöt tuskailevat parhaillaan miten kuntien tehtäviä ja velvoitteita voitaisiin vähentää niin, että säästötavoite saavutettaisiin.

– Esitykset pitäisi tehdä jo syyskuun aikana, ensi maanantaihin mennessä, Virkkunen patisteli.

Esityksiä on pyydetty myös Kuntaliitolta. Hallitus ottaa esityksiin Virkkusen mukaan kantaa vielä loppuvuoden aikana.

– Päätös kuntien tehtävien purkamisesta oli historiallinen, mutta poliittinen keskustelu siitä tulee olemaan varmasti vaikea, Virkkunen myönsi.

Seudullinen kansanäänestys kauhistuttaa

Suurin huoli Joensuun kuntakierroksella oli kuitenkin uudesta, yhtenäisiä työssäkäyntialueita koskevasta pakkoliitospykälästä, josta hallitus kertoi budjetin yhteydessä.

– Silmukka kiristyy niitä kohtaan, jotka haluavat viedä itsenäisiä kuntia eteenpäin entisellä mallilla. Valtion politiikkaa kovennetaan meitä kohtaan aste asteelta, murehti kunnanjohtaja Pauli Vaittinen Polvijärveltä.

Joensuun seudulla Polvijärvi ja Kontiolahti vastustavat kuntaliitosta ja ovat pakotettuina mukana selvitystyössä. Eniten kauhistuttaa idea seudullisesta kansanäänestyksestä.

– Siinähän joensuulaiset voisivat päättää sen, että kontiolahtelaiset liittyvät Joensuuhun. Minä uskon, että tämä tuottaa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa vielä isoja esteitä, arvioi Kontiolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Kuusela.

Pakkoliitospykälä voisi teoriassa koskea noin 80 kuntaa, jotka on jo listattu. Ministeri Virkkunen rauhoitteli Joensuun seudun vastahakoisia kuntia.

– Täällä kunnat päättävät liitoksesta valtuustoissaan jo lähiviikkoina tai kuukausina eikä lakiuudistus ehdi vaikuttaa tähän prosessiin, Virkkunen vakuutti.

"Kaikkea ei pidä uskoa"

Ministeri opasti kuntatilaisuudessa, että tulevaisuuden haasteet vaativat miettimään yhdessä alueen etua ja unohtamaan pelkän kuntanäkökulman.

– Tärkeintä on miettiä alueen ja seudun parasta, ei vain kunnan parasta, Virkkunen sanoi.

Kuntajohtajia ja luottamusmiehiä tämäkään kuntakierros ei vakuuttanut.

– Omat näkemyksemme ovat vahvoja, ei ole syytä uskoa kaikkea mitä ministeri sanoo, Vaittinen tiivisti.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot