Mainos
Mainos

Kuntien hammashoitoon ei ryntäystä

Stakesin tutkimuksen mukaan aikuispotilaiden määrä kunnallisissa hammashoitoloissa kasvoi vuoden 2003 loppuun mennessä reilulla kymmenyksellä. Hammashoitoon pääsyä estävät ikärajat poistettiin edellisenä vuonna.

Kunnallisen hammashoidon asiakasmäärät ovat kasvaneet maltillisesti ikärajojen poistosta huolimatta.

Stakesin tuoreen seurantatutkimuksen mukaan aikuispotilaiden määrä kasvoi terveyskeskuksissa vuoden 2003 loppuun mennessä noin 11 prosenttia. Kaikkiaan terveyskeskuksissa hoidettiin lähes 950 000 aikuista vuonna 2003.

- Uusia hammashoidon potilaita ei ole tullut terveyskeskuksiin paljon lisää. Se johtuu luultavasti siitä, ettei heitä ole otettu vastaan, arvelee ylilääkäri, dosentti Eeva Widström Stakesista.

Hammashoitoon pääsyä estäneet ikärajat poistuivat vuoden 2002 lopussa. Hammashuollosta yhteiskunnalle koituva lasku nousi kuitenkin reilusti. Terveyskeskushammashoidon kokonaiskustannukset nousivat kaikkiaan 15 prosenttia Yksityissektorilla kustannukset kohosivat jopa 18 prosenttia.

Yksityisellä sektorilla potilaiden määrä pysyi lähes samana kolmen vuoden ajan. Entistä useammat kansalaiset eivät siis innostuneet yksityisestä hoidosta, vaikka koko väestö sai vuodesta 2002 alkaen sairausvakuutuskorvausta yksityispuolella tehtävästä perushammashoidosta. Widström arvioi, että samalle potilasmäärälle tehdään yksityisellä puolella nykyään enemmän erilaisia toimenpiteitä.

Hammashoidon saatavuudessa suuria alueellisia eroja

Seurantatutkimuksesta selviää myös, että terveyskeskusten hammashoitoon pääsyssä on selviä eroja kaupunkien välillä.

Aikuiset saivat niukimmin palveluita Turussa ja Tampereella, jossa vajaat 13 prosenttia aikuisista oli päässyt hammashoitoon. Suhteellisesti eniten palveluita oli tarjolla Jyväskylässä, jossa palveluja sai 23,8 prosenttia aikuisista, ja Vantaalla, jossa osuus oli 21,5 prosenttia.

Yli 55-vuotiaista vain vajaat kuusi prosenttia oli hoitanut hampaitaan terveyskeskuksessa Turussa ja Tampereella. Widströmin mielestä luku on "kovin pieni." Sen sijaan Jyväskylässä ja Espoossa vastaava osuus väestöstä oli kolminkertainen.

- Ei ole ollut resursseja, mutta ei ole edes yritetty pistää resursseja. Eri kunnat priorisoivat eri tavalla, Widström arvioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme