Mainos
Mainos

Kuntien luottamushenkilöiden työtaakka uhkaa kasvaa

Kuntien koon kasvu lähivuosina saattaa merkitä sitä, että keskeisten luottamushenkilöiden on käytettävä nykyistä enemmän aikaa kunnan johtamiseen.

– Siinä tilanteessa aletaan keskustella uudestaan kuntajohtamisen malleista, pormestarimallista myös. Itse näen kuitenkin, että esimerkiksi kokopäivätoiminen hallituksen puheenjohtajuus voisi olla järkevämpi ratkaisu tässä tilanteessa, arvioi Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri.

Haveri muistuttaa, että kunnanhallituksen puheenjohtaja voi nykymallissa ottaa itselleen vahvan roolin, jos poliittista johtajuutta halutaan lisätä.

– Monissa kunnissa näin on tapahtunutkin.

Pormestarimallin vähäinen suosio juontuu Haverin mukaan muun muassa siitä, että nykyisin vallalla oleva kunnanjohtajamalli on osoittautunut varsin toimivaksi.

Yleisimpiä pelkoja pormestarimallissa ovat vallan keskittyminen, politiikan henkilöityminen ja asiantuntemuksen vähentyminen kunnan johdossa.

Toistaiseksi vain Tampereella ja Pirkkalassa on pormestari.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme