Mainos
Mainos

Kuntien yhteisöverotusta uudistetaan jo ensi vuonna

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tänään, että kuntien yhteisöverojen jako-osuutta yksinkertaistetaan jo ensi vuoden alusta. Vero määrätään kerralla yhdeksi vuodeksi eikä oikaisuja tehdä välillä.

Lisäksi päätettiin muuttaa kuntien palveluiden arvonlisäverojärjestelmää. Valtio ei peri enää ensi vuoden veronpalautuksia takaisin, vaan kuittaa sille kuuluvan yli 5 miljardin osuuden joko yhteisöveroista tai kuntien valtionosuuksista. Esillä on ollut myös mahdollisuus kuitata rahaa molemmista edellä mainituista rahanlähteistä. Ministerivaliokunta ei kuitenkaan ottanut vielä kantaa siihen, mistä alv-rahat valtiolle saadaan, eikä siihen, miten kuntien välisiä verotuloja pitäisi tasata. Sitä varten asetettiin työryhmä, joka tekee toukokuun puoliväliin mennessä ehdotukset tasausjärjestelmästä ja köyhille kunnille maksettavista täydennysrahoista.

Työryhmän työn lähtökohtana on kuntatalouden selvitysmiehen Jukka Pekkarisen esittämät mallit kuntien peruspalveluiden rahoittamisesta. On mahdollista, että esitys tehdään myös nykyisen verojärjestelmän pohjalta. Työryhmän puheenjohtajana on valtiosihteeri Raimo Sailas. Valtiovarainministeriön edustajien lisäksi mukana on sisäministeriön kuntaosastolta ainakin neuvotteleva virkamies Arto Luhtala.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme