Mainos
Mainos

Kuntiin palvelupisteitä pitkäaikaistyöttömille

Kuntiin aiotaan perustaa uudenlaisia palvelupisteitä pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi. Työhallinnon, kuntien ja Kelan yhteisellä kokeiluhankkeella pyritään tehostamaan erityisesti työmarkkinatuen saajien työllistymistä.

Uutta järjestelmää on tarkoitus kokeilla kymmenessä suurehkossa kaupungissa. Niihin perustetaan palvelupisteitä, joissa pyritään tarjoamaan työllistämispalveluiden lisäksi myös muita tuki- ja kuntoutuspalveluja. Palvelupisteiden henkilökunta koottaisiin eri viranomaisten henkilöstöstä.

Tavoitteena on sekä aktivoida pitkäaikaistyöttömiä sekä yksinkertaistaa asiointia ja viranomaisten roolia kuntoutuksessa ja työnvälityksessä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunnan tänään hyväksymä ratkaisu on kompromissi kuntien ja työministeriön väliseen kiistaan siitä, kuinka pitkäaikaistyöttömien tehokkaampaan työllistämiseen tarvittavien järjestelmien toiminta rahoitettaisiin.

Kustannukset puoliksi kunnille ja valtiolle


Kunnat ovat vastustaneet uudistusta peläten sen lisäävän kustannuksia. Työministeriö on halunnut järjestelmää, jossa kuntia tuettaisiin rahallisesti työllistämistoimien tehostamisessa. Työmarkkinatuen rahoitusvaihtoehtoja selvittänyt työryhmä ei esitä kuntien vastustamaa työmarkkinatuen siirtoa kunnille.

Se esittää jatkovalmistelun siirtämistä valtionosuusjärjestelmän kokonaisuudistuksen yhteyteen. Kustannukset on tarkoitus jakaa puoliksi kuntien ja valtion kesken. Asia tulee esille myöhemmin kesällä hallituksen budjettiriihessä.

Myös kokeiluun otettavat kaupungit selviävät myöhemmin. Kuntaliitto on kutsunut suurimpien kaupunkien johtajat elokuun alussa pidettävään tilaisuuteen, jossa käydään lävitse projektien käytännön toteuttamista yhdessä työministeri Tarja Filatovin (sd.) kanssa. Samalla kartoitetaan suurimpien kaupunkien tilannetta ja näkemyksiä työryhmän esitykseen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme