Mainos
Mainos

Kuntoutusraha ei estä nuoren siirtymistä eläkkeelle

Nuorille tarkoitettu kuntoutusraha ei ole vähentänyt alle 25-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Kelan tutkimusosaston tuoreen selvityksen mukaan kuntoutusraha on lykännyt, muttei vähentänyt työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumista. Asiasta kertoo Kuntoutus-lehti.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 16-24-vuotiaiden nuorten työkyvyttömyyden kehitystä vuosien 1995-2008 aikana. Erityisesti tutkijat katsoivat sitä, miten vuonna 1999 aloitettu nuoren kuntoutusrahan maksaminen on vaikuttanut työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.

Aivan nuorimpien kohdalla kuntoutusraha vähensi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä 2000-luvun alussa. Vuodesta 2006 alkaen kuitenkin kuntoutusrahaa saavien osuus on pienentynyt, kun työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on kasvanut.

Tutkimus ei kuitenkaan tue käsitystä, että nuorten työkyvyttömyys olisi lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 1995 työkyvyttömyyseläkkeellä oli 0,94 prosenttia 16-24-vuotiaista, kun vuonna 2008 heidän osuutensa oli 0,97 prosenttia.

Sairauspäivärahaa saavien nuorten määrä sen sijaan on kasvanut viime vuosina tuntuvasti.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme