Mainos
Mainos

Kuolema tuli - Dalton-alpakka lopetetaan

Netissä runsaasti huomiota saaneen Dalton-alpakan kohtalo on ratkennut.

Korkein hallinto-oikeus on tänään antamallaan päätöksellään tuominnut Dalton-alpakan lopettavaksi. Näin ollen eläin lopetetaan pikimmiten.

Nyt voimaan jääneen alkuperäisen päätöksen mukaan omistajan tulisi itse lopettaa eläin, muutoin sen tekee eläinlääkäri, ja kustannukset maksaa eläimen omistaja eli Eija Lehto. Lopetettu eläin pitää toimittaa hävitettäväksi jätteenpolttolaitokseen, jotta epäilty tuberkuloosi ei pääsisi leviämään.

Kyllä sattuu

Lehto ilmoitti tänään MTV3-uutisille kyynelsilmin, että ei itse voi lopettaa eläintä tai edes tule olemaan paikalla, kun myrkkyruiske eläimeen ruiskutetaan.

– Tämä on minun perheenjäsen enkä voi vieläkään käsittää sitä lopullista syytä, miksi alpakka pitää lopettaa, tilittää Lehto.

Yksi lopettamisen perusteluista oli, että omistaja ei ole tehnyt tuberkuloositestiä, vaikka sitä oli Aluehallintovirastosta pyydetty. Lehdon mukaan Aluehallintovirasto on nimenoman toistuvasti kieltänyt testin tekemisen omin kustannuksin, eikä sitä näin ollen ole pystytty tekemään.

Lehdon tila määrättiin aiemmin syksyllä eristykseen, eikä sieltä saanut siirtää yhtään eläintä. Myöskään lantaa ei saanut siirtää. Osa Lehdon hevosista on ollut karanteenissa kotona, koska ne ovat olleet kosketuksissa alpakkaan.

– Nyt saadaan ainakin lantakasat pois pihapiiristä.

Lehdon mukaan yksi huomionarvoinen asia on, että hallinto-oikeuden tuomari ei ole käyttänyt omaa harkintavaltaa vaan tukenut päätöksensä Maaseutulautakunnan päätökselle. Maaseutulautakunnassa päätöksiä eivät tee tietävät virkamiehet vaan lautakunnan maallikkojäsenet.

–Miksi tuomari ei tehnyt päätöstä omalla harkinnalla niin kuin tulisi, Lehto kuittaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme