Mainos
Mainos

Kuolleeksi julistaminen helpottuu

Uusia säännöksiä voidaan soveltaa myös Aasian hyökyaaltokatastrofissa kadonneisiin suomalaisiin, sillä tuleva laki pätee myös ennen lain voimaantuloa tapahtuneisiin katoamisiin.

Kuolleeksi julistamista koskeva uusi laki on läpäissyt ensimmäisen käsittelyn eduskunnan täysistunnossa. Uudistus nopeuttaa ja helpottaa kadonneiden henkilöiden kuoleman virallistamista.

Uusia säännöksiä voidaan soveltaa Aasian hyökyaaltokatastrofissa kadonneisiin suomalaisiin, sillä ne koskevat myös ennen lain voimaantuloa tapahtuneita katoamisia. Onnettomuuden vuoksi hallintovaliokunta kiirehti aloittamaan jo keväällä annetun lakiesityksen käsittelyn eduskunnan joulutauon aikana tammikuussa.

Kuolleeksi julistamisella tarkoitetaan lakiin perustuvaa päätöstä siitä, että kadonnutta henkilöä on pidettävä kuolleena. Tarkoituksena on poistaa henkilön kadoksissa olosta johtuva oikeudellinen epävarmuus tilanteissa, joissa voidaan perustellusti olettaa henkilön kuolleen. Kadonneen aviopuoliso ja perilliset voivat hakea päätöstä käräjäoikeudelta. Väestötietojen ajan tasalla pitämiseen liittyvä kuolleeksi julistaminen tapahtuu puolestaan viranomaisen eli maistraatin aloitteesta.

Omaisten hakemusten odotusaikoja on lyhennetty yhteen tai viiteen vuoteen. Vanhassa laissa nämä ajat olivat kolme ja kymmenen vuotta. Lisäksi kuolleeksi julistaminen voi tapahtua ilman odotusaikaa esimerkiksi tulipalo- tai räjähdystilanteissa, jossa uhrin ruumis on kokonaan tuhoutunut. Siihen riittää uuden lain mukaan myös se, että onnettomuus on aiheuttanut välittömän hengenvaaran eikä ole syytä olettaa onnettomuudessa olleen henkilön pelastuneen.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Matti Väistö arvioi, että Aasian luonnonkatastrofin yhteydessä kadonneisiin henkilöihin sovelletaan ilmeisesti kuolleeksi julistamista ilman odotusaikaa tai yhden vuoden odotusajalla. Hän korostaa kuitenkin, että lain nojalla jokainen tapaus arvioidaan erikseen saatujen selvitysten pohjalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme