Mainos
Mainos

Kuolleita kaloja löydetty Kalliojoesta ja Kolmisopesta

Talvivaaran kaivosalueen jätevesien vaikutusalueelta on löydetty kuolleita kaloja. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen koekalastuksissa kuolleita kaloja on löydetty Oulujoen vesistön suunnasta Kalliojoesta sekä Kolmisopesta. Ne ovat liki kaikki särkikaloja.

Kalat toimitetaan Elintarviketurvallisuusvirastoon tutkittavaksi. Kuolleita kaloja on ollut noin sata.

– Emme voi vielä sanoa, mihin kalat ovat kuolleet. Vesistöissä on tehty Talvivaaran jätevesipäästön takia kalkituksia. Jätevesien vaikutusten lisäksi veden happamuuden isot muutokset ovat voineet aiheuttaa kalakuolemia, sanoo erikoistutkija Pekka Hyvärinen.

Vuoksen vesistön suunnasta ei kuolleita kaloja ole toistaiseksi löydetty.

RKTL on julkaissut nettisivuillaan taulukon koekalastustuloksista.

Koekalastuksia jatketaan kalastovahinkojen selvittämiseksi Talvivaaran eteläisellä ja pohjoisella vaikutusalueella ainakin vielä tämän viikon. Seuraava koekalastuskierros on tarkoitus tehdä tammi-helmikuun aikana.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot