Mainos
Mainos

Kuolonkolari vaanii vähäunista - kesä pahinta aikaa

Unitutkija Markku Partisen mukaan suomalaiset nukkuvat kesällä vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Ihmiset valvovat valon takia, minkä takia unet jäävät turhan vähäisiksi. Unettomuudella on suora yhteys liikenneonnettomuuksien kuolonkolareihin.

Liikenneturvan tutkimuspäällikön Sirpa Rajalinin mukaan 2000-luvulla joka viidennessä kuolonkolarissa väsymyksellä tai nukahtamisella on ollut osuutta asiaan.

– Kesällä ajetaan usein illalla ja yöllä. Vireystila on matalin yöllä yhden ja viiden välillä, Rajalin selvittää.

Partisen mukaan ajamisesta tekee entistä vaarallisempaa se, jos väsynyt ihminen on juonut alkoholia. Pienikin määrä alkoholia lisää väsymyksen vaikutusta.

– Ajatellaan, jos ihminen nukkuu baari-illan jälkeen neljä tuntia. Ja sitten lounaalla vapaapäivänään juo vaikka yhden oluen. Niin silloin se yksi olut vastaa kuutta olutta. Valvominen lisää selkeästi alkoholin vaikutusta, Helsingin uniklinikan unitutkija Partinen kertoo.

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu (Seitsemän uutiset 28.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme