Mainos

Kuolonkolarit ovat vähentyneet – laskussa etenkin rekkakolareiden määrä

Tieliikenteessä on kuollut tänä vuonna aiempaa vähemmän ihmisiä. Viime vuosina ovat vähentyneet etenkin henkilöautojen ja raskaiden ajoneuvojen yhteentörmäykset.

Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on tuoreiden tilastojen perusteella laskussa. Liikenneonnettomuuksissa on kuollut alkuvuonna 195 ihmistä, mikä on 34 vähemmän kuin viime vuonna.

Tänä vuonna on sattunut viime vuosia huomattavasti vähemmän etenkin raskaan ajoneuvon ja henkilöauton törmäämisiä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tammi-syyskuun ennakkoraportin mukaan selvästi ovat vähentyneet myös erilaisista sairaskohtauksista johtuvat onnettomuudet.

Ennakkoraportin laatija, Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari uskoo, että kuolonkolareita on vähentänyt ajoneuvokannan uusiutuminen.

– Ajoneuvotekniikka kehittyy ja autokanta uusiutuu hiljalleen, joten myös autojen turvallisuus paranee pikkuhiljaa.

Koisaari arvioi, että jos tähänastinen tahti jatkuu, kuolemaan johtavia onnettomuuksia sattuu tänä vuonna noin 10 % edellisvuotta vähemmän.

– Tulos riippuu siitä, millainen talvi on tulossa. Jos talvikelit ovat hyvin vaihtelevat, tilanne on maantiellä aina haastava ja se näkyy todennäköisesti onnettomuusluvuissa. Toisaalta jos loppuvuonna tapahtuu liikenteessä alkuvuotta enemmän sairauskohtauksia, arvio voi olla aika myönteinen. Muutoin 10 % on ihan todennäköinen tulos.

Kesällä paljon moottoripyöräonnettomuuksia

Heinä-syyskuussa tapahtui kaikkiaan 60 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta. Niistä neljännes sattui moottoripyöräilijöille. Niissä tyypillistä oli moottoripyöräilijän oman riskinoton kostautuminen.

Onnettomuuden vastapuoleksi motoristi joutui lähinnä autoilijoiden havaintovirheiden vuoksi. Kaikkiaan alkuvuonna sattui 26 kuolemaan johtanutta motoristionnettomuutta. 18 tapauksessa aiheuttajana oli ollut motoristi itse.

Pyöräilyonnettomuudet lisääntyivät tulevaisuudessa

Kevyen liikenteen kuolinonnettomuuksia tapahtui alkuvuonna muutama vähemmän kuin vuosi sitten.

Jalankulkijaonnettomuudet vähenivät, mutta pyöräilijän hengen vieneet onnettomuudet lisääntyivät.

Kuolemaan johtaneissa pyöräonnettomuuksissa korostui pyöräilijöiden varomattomuus: alustavien tietojen mukaan valtaosassa pyöräilyonnettomuuksia pyöräilijä oli ollut itse onnettomuuden pääaiheuttaja.

– Pyöräilypuolella näkyy etenkin se, että väestö ikääntyy, eivätkä ainakaan tuon iäkkäämmän pään onnettomuudet vähene, mieluumminkin lisääntyvät tulevaisuudessa.

Alueista eniten kuolinonnettomuudet ovat vähentyneet Uudellamaalla, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Varsinais-Suomessa taas on tapahtunut 11 kuolinonnettomuutta enemmän kuin viime vuoden tammi-syyskuussa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot