Mainos

Kuopio haluaa EU:n elintarviketurvallisuusviraston

Kuopio tavoittelee Euroopan unionin elintarviketurvallisuusvirastoa, jonka perustamisesta päätettäneen joulukuussa. Eri EU-maiden asiantuntijoista koostuva virasto olisi riippumaton, yhteisön varoilla rahoitettava valvontaelin, joka keskittyisi mm. uuselintarvikkeiden turvallisuusselvityksiin.

Kuopion yliopisto ja tutkimuslaitokset esittelivät agrobiotekniikan osaamistaan tänään kotikentällään. Kuopiossa on valmisteltu viime keväästä saakka elintarvikkeiden turvallisuus- ja ympäristökysymyksiin keskittyvää palveluorganisaatiota, Food Safety Centre ä. Tarkoituksena on välittää alueen ympäristö- ja terveysalojen laitosten palveluja koko Euroopan alueelle.

-Kuopion keskus ei ole riippuvainen EU-viraston perustamisesta, koska alan tutkimuspalveluille on tarvetta. Perustettiinpa virasto minne tahansa, se voi käyttää meidän palvelujamme hyväkseen, uskoo kehitysjohtaja Vuokko Tuononen Kuopion teknologiakeskus Tekniasta.

Ruokaskandaalit taustalla

EU:n alueella toimii vain muutama kaupallinen elintarvikkeiden turvallisuutta tutkiva laitos. Turvallisuustutkimukset kokonaisuutena hallitsevia organisaatioita ei ole. Viime aikojen ruokaskandaalit ja uudistuva elintarviketuotanto ovat vauhdittaneet EU:n elintarvikevalvonnan uudelleen järjestämistä.

-Tähän tarpeeseen voimme Suomessa vastata. Kuopion osaaminen kattaa koko ketjun alkutuotannosta elintarviketeollisuuden ympäristökysymyksiin, ruuan koostumuksesta terveysvaikutuksiin ja turvallisuuteen, sanoo Tuononen. Tuonosen mukaan unionissa ei ole yhtenäistä käytäntöä elintarvikkeiden turvallisuuden todentamiseksi. Erot elintarvikkeiden tuotannossa, eläintautitilanteessa, tuotantohygieniassa ja valvonnassa ovat suuria ja EU:n laajenemisen myötä erot kasvavat entisestään.

-Lisääntynyt uuselintarvikkeiden ja terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tuotanto lisää turvallisuustutkimusten tarvetta. Esimerkiksi uuselintarvikkeiden hyväksymismenettely vaatii monipuoliset tutkimukset.

Muutkin maat kiinnostuneita

Kuopion seudulle on nyt syntymässä elintarvikkeiden turvallisuusselvityksiä tekevä organisaatio. Tuonosen mukaan hanketta lähdettiin kehittämään ennen kuin EU:n elintarvikeviraston perustamista oli kukaan ehtinyt ehdottaa.

-Kuopion keskuksessa yhdistetään jo olemassa olevat voimavarat kaupallisesti hyödynnettäväksi ja kansainvälisesti markkinoitavaksi kokonaisuudeksi. Keskus vaatii vielä kehitystyötä ja palvelujen tuotteistamista.

Kuopionvahvuutena on ympäristö-, elintarvike-, ravitsemus- ja lääketieteiden sekä soveltavan biotekniikan välinen yhteistyö. Tuonosen mukaan tämä tarjoaa hyvät lähtökohdat myös EU:n elintarvikeviraston perustamiselle.

Suomessa ei ole yhtään EU-virastoa. Julkisuudessa on esitetty arvioita, että keskus voisi sijoittua myös Helsinkiin. Tiettävästi myös muut maat, mm. Ruotsi ja Luxemburg ovat kiinnostuneita uudesta virastosta. (MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot