Mainos
Mainos

Kuopiossa MRSA-tapauksia lasten teholla

Peräti seitsemällä vastasyntyneellä on todettu kahden viikon aikana niin sanottua sairaalabakteeria. Sairaalan mukaan tilanne on kuitenkin hallinnassa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden lasten teho-osastolla on kahden viime viikon aikana todettu yhteensä seitsemällä lapsella MRSA-tartunta.

Sairaala on joutunut turvallisuussyistä kieltäytymään vastaanottamasta mahdollisesti tehohoitoa vaativia synnytystapauksia toistaiseksi. Riskisynnyttäjät ohjataan Kuopiosta ja muualta Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilta toistaiseksi muihin yliopistosairaaloihin.

Tartuntatilanne on sairaalan mukaan hallinnassa ja jo kuusi seitsemästä tartunnan saaneesta lapsesta on voitu kotiuttaa sairaalasta. Viimeisin kotiutus tapahtui tänään iltapäivällä.

Yhdelläkään pienokaisella ei Kuopiossa ole havaittu varsinaista MRSA-bakteerin aiheuttamaa infektiota, vaan kaikki lapset ovat olleet bakteerin oireettomia kantajia.

Torjunnassa hyödynnetty eristystä ja tehostettu hygieniaa

Sairaala on jo käynnistänyt ohjeiden mukaisen MRSA-bakteerin torjuntaohjelman.

- Käytännössä se on merkinnyt sitä, että vastasyntyneiden lasten teho-osasto on jaettu kahtia. Bakteerinkantajat on eristetty muista lapsista, mutta kaikkia pikku potilaita testataan silti toistuvasti, sanoo apulaisylilääkäri Irma Koivula.

Samalla myös osaston työntekijät on jaettu kahteen ryhmään, niin että bakteeria kantavia lapsia hoitava väki ei edes ole tekemisissä muiden potilaiden kanssa.

Koivulan mukaan lasten teho-osastolla on suunnitelman mukaan tehostettu myös yleistä hygieniaa ja erityisesti käsihygieniaa, vaikka sen pitäisikin olla alan ammattilaisille itsestään selvää.

MRSA on antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri, jonka aiheuttama infektio voi olla kohtalokas erityisesti pienille lapsille ja vanhuksille.

Muualla Kuopion yliopistollisen sairaalan toiminta-alueella synnytykset jatkuvat edelleen normaalisti. Vain mahdolliset riskisynnyttäjät ohjataan erityisjärjestelyin muihin yliopistosairaaloihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme