Mainos
Mainos

Kuorsaaminen vähenee iän myötä

Unihäiriöiden esiintyvyys vähenee ikääntymisen myötä. Oulun yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan uniapnea, jokaöinen kuorsaaminen ja levottomat jalat -oireyhtymä vähenivät ikääntyessä. 72-73-vuotiaat kärsivät unihäiriöistä vähemmän kuin reilut kymmenkunta vuotta heitä nuoremmat.

Kymmenen vuoden seurannassa jokaöinen kuorsaaminen väheni iän karttuessa eniten. Jokaöisillä kuorsaajilla kuorsaaminen vähentyi puoleen.

Lääketieteen lisensiaatti Anna-Kaisa Juuti arvelee, että ikääntymisen myötä vanhusten unirytmi ja unenlaatu saattavat muuttua. Tämä voi selittää unihäiriöiden vähenemistä.

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät olivat yhteydessä unihäiriöihin nuoremmalla iällä, mutta menettivät merkitystään 70-vuotiailla.

Sen sijaan ylipaino ja masennusoireet olivat yhteydessä unihäiriöihin kaikissa ikäryhmissä. Masennusoireiden havaittiin ennustavan etenkin levottomien jalkojen ilmaantuvuutta.

Tutkimuksessa oli mukana noin 1 500 vuosina 1935 ja 1945 syntynyttä pohjoissuomalaista.

Juutin väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot