Mainos
Mainos

Kurjet odottavat sopivaa muuttotuulta

Kauniit säät ja hyvät tuulet ovat tärkeitä kurjille, jotka kaartavat ylös ja liitävät. Matka alkaa yleensä syyskuun alkuviikoilla.

Kurjet ovat kokoontuneet Oulun ja Vaasan seutujen suurille peltoaukeille odottamaan muuttomatkalle lähtöä. Mikä tahansa sää ei niille kelpaa, vaan ne odottavat ensimmäistä kunnon kylmää pohjoista ilmapurkausta. Syyskuun kahden ensimmäisen viikon aikana kurjet muodostavat auransa ja nousevat liitoon sopivien tuulten mukana.

Kauniit säät ja hyvät tuulet ovat tärkeitä kurjille, jotka kaartavat ylös ja liitävät. Ne eivät lennä sateessa kuin vaikkapa hanhet. Hanhien lentotyyli ei olekaan yhtä kaunis ja linjakas, vaan hanhet joutuvat lyömään siipiä koko ajan.

Kurjet lentävät yhtä soittoa Suomen yli. Oulun pelloilta lähteneet kurjet pysähtyvät ensi kerran levähtämään vasta Virossa.

- Useimmiten kurjet ylittävät Suomenlahden Hangon kohdalta. Pirkanmaallakin on useita hyviä paikkoja kuten Kangasala, josta näkee niiden isoja parvia, tiedottaja Lauri Hänninen BirdLife Suomesta kertoo.

Loppusyksystä näkee joskus yksinäisen kurjen, jotka etsii muuttoseuraa surkeasti raakkuen. Tämä kurki on ollut sairas tai liian nälkiintynyt jaksaakseen lähteä pitkälle matkalle suurten massojen lähtiessä.

- Jos sen kunto paranee ja vielä tulee parvi, ne ottavat sen mukaan. Voi olla, että se lähtee lopulta yksinkin.

Helsingissä asuvat voivat seurata syysmuuttoa esimerkiksi Viikin pelloilla. Niin aikoo tehdä ainakin Lauri Hänninen itse.

Hän sanoo, että kurkiaurasta kuulee joskus epäkurkimaisia korkeita ja kimeitä ääniä. Ne kuuluvat ensi kertaa muuttaville kurjenpojille. Vanha kansa tapasi sanoa niistä, että pikkulinnut lentävät kurjen siipien alla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot