Mainos
Mainos

Kutinaa ja näppyjä vaatteista?

Lahden kuluttajaneuvoja Kaija Ilvonen kiirehtii tekstiilien turvallisuusvalvontaa asiakkaittensa pyynnöstä. Vuosittain hänelle tulee 10-20 ilmoitusta näppyjä tai kutinaa aiheuttaneista kankaista.

- Ongelman muodostavat ennen kaikkia halpatuontimaiden t-paidat, poolot ja vuodevaatteet, arvioi Ilvonen. Hän viittaa ruotsalaistutkimukseen, jossa joka toisesta vaatteesta löytyi ympäristöä tai ihmisen terveyttä vahingoittavia kemikaaleja. -Yleensä pulma hoituu pesemällä. Joitakin tapauksia on kuitenkin mennyt kaupan purkuun. Suurin ongelma on tekstiilin tai vaatteen myrkyllisyyden tutkiminen, nimenomaan testauksen korkea hinta. Kankaista etsitään vain formaldehydit, ei muita myrkkyjä.

EU - ja meillä Standardisoimisliitto SFS - on vahvistanut määräykset siitä, millä perusteella t-paita tai vuodevaate saa ekomerkin. Yksikään suomalainen yritys ei Ilvosen tietojen mukaan ole vielä jättänyt hakemusta. Ilvonen lähettää tekstiilien turvallisuusvalvonnasta kirjeen tullille ja SFS:lle.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme