Mainos
Mainos

Kuukausi jouluun: Lauhalta näyttää – saadaanko valkea joulu?

Tuoreen ennusteen mukaan sää on marraskuun lopussa ja joulukuussa koko maassa tavanomaista lämpimämpää ja hieman keskimääräistä sateisempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n neljän viikon ennuste joulun tienoille asti ennakoi ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämpää säätä. Matalapaineet vaikuttavat Suomen säähän jouluun asti. Sateiden ennustetaan olevan jonkin verran tavanomaista runsaampia.

Joulun sää tilastoissa

Jouluna pohjoisessa lunta on tyypillisesti liki 40 senttimetriä, Keski-Suomessa noin 30 senttimetriä ja Etelä-Suomessakin 5-10 senttimetriä. Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat tyypillisesti joulun aikaan vähälumisimpia seutuja. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lumetonta on jouluaattoaamuna keskimäärin joka kolmas vuosi. Esimerkiksi Sodankylässä lunta on ollut maassa aseman mittaushistorian aikana jokaisena jouluaattona.

Joulut ovat olleet runsaslumisia vuosina 1915, 1965, 1973, 1980, 1981 ja 2010. Tapaninpäivänä vuonna 1965 lumipeite oli ennätyksellisen paksu. Silloin Etelä-Suomessakin lunta mitattiin reilut puoli metriä – Tuusulan Ruotsinkylässä jopa 85 senttimetriä. Hyvin vähälumista on ollut puolestaan jouluina 1972, 1992, 2000, 2006, 2007 ja 2013.

Viime vuoden joulupäivänä lunta oli koko maassa, kun taas joulupäivänä 2013 maan etelä- ja keskiosassa oli lähes kokonaan lumetonta.

Tapaninpäivä vuonna 2011 oli etelässä ennätyslauha, kun ylin mitattu lämpötila oli Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiönsaaressa +9,9 astetta. Samana jouluna Suomea riepottelivat Tapani- ja Hannu-myrskyt. Alin joulun tienoon lämpötila, -43 astetta, on mitattu Sodankylässä vuonna 1947.

Lähde: Ilmatieteen laitos

– Tämän ennusteen mukaan sateet tulevat maan eteläosassa enimmäkseen vetenä, mutta Pohjois-Suomessa lumena. Lämpötila on aluksi laajalti plussan puolella, mutta laskee pakkaselle jouluun mennessä. Joulua edeltävällä viikolla sateet hieman vähenevät, ja saattaapa olla, että eteläänkin saadaan valkea joulu. Mitenkään varmaa valkea joulu ei kuitenkaan koko maassa ole, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Visa Salojärvi ECMWF:n ennustetta.

Lähipäivinä vesisateet ja plusasteet sulattavat laajalti lumia maan etelä- ja keskiosassa. Loppuviikolla lämpötilat voivat nousta paikoin jopa lähelle kymmentä astetta.

Lapissa Enontekiöllä oli maanantain vastaisena yönä syystalven tähän asti kylmin yö, -27,5 astetta. Sää lauhtuu kuitenkin nyt myös Lapissa, eikä kovia pakkasia ole näkyvissä.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennustejakson sisään mahtuu lämpimiä ja kylmiä jaksoja.


Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme