Mainos

Kuulemiskirjeiden jako käynnistyi kangerrellen

Koko maan noin 2 000 töihin kutsuttavasta hoitajasta suuri osa on vielä tavoittamatta. Paikoin kutsuja on jopa vältelty. Hoitajalla on ilmoituksen saatuaan vuorokausi aikaa ilmoittaa, vastustaako hän työmääräystä.

Kaikkia potilasturvatyöhön valittuja hoitajia ei ole tavoitettu Etelä- ja Pohjois-Suomessa, jossa kirjeiden jakaminen yhä jatkuu. Itä- ja Länsi-Suomessa kirjeet ovat pääosin perillä.

Koko Suomessa työhön potilasturvalain nojalla kutsuttavia hoitajia on noin 2 000.

Iltaan mennessä työstä kieltäytyviä oli koko maassa vain muutama kymmenen. Varsinaisten työhön määräämiskirjeiden lähettäminen alkaa etelässä huomenna. Muualla maassa se on jo alkanut.

"En ole täällä"

Turun yliopistollisessa sairaalassa tavoitettiin eilen vain noin neljännes velvoitetyöhön kutsuttavista hoitajista, kertoo Turun Sanomat. Lehden mukaan ainakin synnytys- ja päivystysleikkausosastoilla useat hoitajat ottivat nimineulansa pois tai pakenivat osastolta, kun työhöntulomääräyksiä tultiin jakamaan.

Suuri osa velvoitetyöhön määrättävistä sairaanhoitajista on jo tavoitettu Länsi-Suomen läänin sairaaloissa. Tampereen yliopistosairaalassa yli puolet heistä on saanut kuulemiskirjeet.

TAYS:ssa työhön määrättäviä hoitajia on lähes 400, joista noin sadalle kuulemiskirje viedään kotiin.

Tähän mennessä Tampereella noin 40 hoitajaa on suostunut tulemaan töihin.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä lähes kaikki työhön määrättävät tavoitettiin jo illalla. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ainakin yli puolet on saanut kuulemiskirjeen.

Kotisairaanhoitokin vaarassa

Tehyn työtaistelu voi tuoda ongelmia kotisairaanhoitoonkin. Potilaita saatetaan joutua kotiuttamaan sairaaloista tavallista

nopeammin ja enemmän apua tarvitsevina.

Helsingissä kotisairaanhoitoon on siirretty lisää henkilökuntaa kaupungin terveydenhoidon muista yksiköistä. Tampereella taas apua etsitään ostopalveluista, joita kaupunki käyttää jonkin verran muutenkin.

Turun kotisairaanhoidossa todetaan, että rajallinen henkilökunta ei voi hoitaa potilaita määräänsä enempää. Osa irtisanoutuneista on juuri kotisairaanhoidon palveluksessa, ja vajetta on paikattu kaupungin sisäisillä järjestelyillä.

Potilasmaksujen korotuksesta kiistaa

Tehy-kiista saattaa nostaa odotettua enemmän terveydenhuollon potilasmaksuja.

Taloussanomien mukaan hoitajien palkkakiistaa ratkova sovittelulautakunta valmistelee ratkaisuksi mallia, jonka yhtenä osana on potilasmaksujen lisäkorotukset.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius kiistää tiedon, jonka mukaan työriitaa sovittelevassa lautakunnassa olisi käsitelty terveydenhuollon potilasmaksujen korotuksia.

Hallituspuolueet päättivät jo kevään hallitusneuvotteluissa korottaa reippaasti terveyskeskusten asiakasmaksuja. Korotukset tekevät vuodessa noin 60 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot