Mainos
Mainos

Kuulo kärsii viihderavintoloissa

Keskiäänitasot viihderavintoloissa liikkuvat ajoittain riskirajoilla.

Kuulonhuoltoliitto on mitannut äänenpaineita kevään aikana kymmenessä pääkaupunkiseudun ravintolassa. Mittaustulosten analyysi tehtiin yhteistyössä Kuopion yliopiston melulaboratorion kanssa.

Kaikkien ravintoloiden äänitason keskiarvoksi saatiin 96 desibeliä. Korkein keskiäänitaso oli 102 desibeliä ja alhaisin 88 desibeliä. Jo tunnin oleskelu 94 desibelin äänenpaineessa voi toistuvassa melualtistuksessa aiheuttaa kuulovaurion.

Turvallinen oleskeluaika 100 desibelissä on vain vartti

Tyypillinen oire liian kovasta musiikista on korvien soiminen eli tinnitus melualtistuksen jälkeen. Melukuulovaurion syntyyn vaikuttavat melun voimakkuus, laatu ja altistuksen kesto. Vaurio syntyy yleensä hitaasti ja huomaamatta.

100 desibelissä turvallinen oleskeluaika on vain vartin mittainen.

Ravintoloiden keskiäänitaso nousee ihmismäärän kasvaessa. Myös elävä musiikki nostaa äänitasoa. Mittauksessa korkeimmat lukemat saatiin rock/hevi-paikoissa.

Ainoastaan yhdessä ravintolassa yleisölle tarjottiin mahdollisuus korvatulppien ostoon ja työntekijöillä oli kuulonsuojaimet.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan yleisötapahtuman järjestäjän on huolehdittava yleisön kuulonsuojauksesta, mikäli melualtistus ylittää 85 desibeliä kahdeksalle tunnille tasoitettuna. Yleisöä altistavan melun keskiäänitaso saa olla korkeintaan 100 desibeliä neljälle tunnille tasoitettuna.

Monen asiantuntijan mielestä taso on säädetty liian korkeaksi. Mittausten mukaan selviä ylityksiä tapahtui kaiken kaikkiaan kolmessa ravintolassa.

Meluasetukset tärkeä osa työsuojelua

Työtekijöiden kuulonsuojauksessa noudatetaan meluasetusta.

Kun 80 desibeliä ylittyy, työnantaja on velvollinen hankkimaan työntekijöilleen kuulonsuojaimet. Mikäli melua on yli 85 desibeliä, on työnantaja velvollinen laatimaan meluntorjuntaohjelman. Meluasetuksen valossa mittauksista saadut lukemat kertovat, että ravintoloitsijoiden on kiinnitettävä huomiota meluhaittoihin osana työntekijöidensä työsuojelua.

Ravintolan äänenpaineita on mahdollisuus laskea toimivalla akustiikalla. Jos äänenpainetta ei saada laskettua riittävästi, yleisölle on tarjottava mahdollisuus kuulonsuojaimiin.

Desibelimittaukset ravintoloissa ovat alkua Kuulonhuoltoliiton loppuvuoden kampanjalle.

Kampanjan ensisijaisena kohderyhmänä ovat aktiiviset nuoret aikuiset, 20–30-vuotiaat musiikkiravintoloiden ahkerimmat asiakkaat.

(MTV3)

Tietoa kuulovauroista ja niiltä suojautumisesta osoitteesta www.korva.net

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot