Mainos
Mainos

Kuulokojejonot jopa kahden vuoden pituisia

Kuulonhuollon hoitotakuu toteutuu vain puolessa Suomen sairaaloista. Suurin syy tähän on pula kuulontutkijoista.

Kuulokojeen sovitukseen pääsyä voi joutua odottamaan yhä jopa kaksi vuotta, kertoo Kuulonhuoltoliiton selvitys.

Nopeimmillaan sovitukseen pääsee kahdessa kuukaudessa. Pisimmät jonot ovat Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja lyhimmät Lappeenrannan keskussairaalassa.

Kuulonhuoltoliiton Kuuloviesti-lehden tekemän kartoituksen mukaan hoitotakuu toteutuu kuulonhuollossa noin puolessa maamme sairaanhoitopiireistä. Lehti selvitti 20:n keskus- ja yliopistollisen sairaalan kuulokojejonojen pituutta elokuun alkupuolella, kun hoitotakuu oli ollut voimassa lähes puoli vuotta.

Kahdeksan sairaalaa ilmoitti jonotusajaksi kuusi kuukautta tai vähemmän. Kaksi sanoi olevansa lähes hoitotakuun vauhdissa. Kymmenessä sairaalassa hoitotakuun mukainen aikaraja ylittyy eli kojesovitukseen on jonotettava yli puoli vuotta.

Suurimmaksi yksittäiseksi esteeksi hoitotakuun toteutumiselle sairaalat kertovat pulan kuulontutkijoista. Tutkijapula helpottunee kuitenkin ensi talven ja kevään aikana, kun Turussa ja Oulussa käynnissä olevista koulutuksista valmistuu viitisenkymmentä uutta kuulontutkijaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme