Mainos
Mainos

Kuulovaurioiden määrä kasvussa?

Kuulonhuoltoliitto on huolissaan kasvavasta melualtistuksesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka toisella lukioikäisellä amerikkalaisella on kuulovaurio. Tuhansilla suomalaisillakin mp3-soittimet pauhaavat korvilla monta tuntia päivässä ja vapaa-ajalla käydään yhä enemmän konserteissa ja elokuvissa. Kuulonhuoltoliitto onkin huolissaan kasvavasta melualtistuksesta.

Kannettavat musiikkisoittimet ovat arkipäivää sadoilletuhansille suomalaisille. Viime vuonna esimerkiksi mp3-soitinten myynti peräti kuusinkertaistui, uuden kodin löysi 300 000 soitinta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolella yhdysvaltalaisista lukioikäisistä on kuulovaurio. Osasyylliseksi arvellaan kannettavien soittimien suosion kasvua.

- Jossain ulkona liikenteessä siellä on 85dB ääntä niin näihin laitetaan 16dB lisää, että se ympäröivä ääni peittyisi. Ja silloin on jo yli 100dB korvakäytävässä ja se on ehdottomasti liikaa, erityisasiantuntija Kauko Saari Kuulonhuoltoliitosta kertoo.

Nykyihmisen korvat ovat kovilla. Syypää ei kuitenkaan ole yksin mp3-soittimet ja liian korkeat voimakkuudet. Vapaa-ajan melun määrä on lisääntynyt samalla kun ihmisen fysiologia on pysynyt ennallaan.

- Meillä on paljon enemmän mahdollisuuksia tänä päivänä kuin esimerkiksi 50-luvulla, meillä on klubeja ja elokuvateattereita ja harrastusmahdollisuudet on ihan erilaiset kuin silloin, Saari listaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme