Mainos
Mainos

Kuurojen liitto: Tietoyhteiskuntaa rakennettava myös viittomakielisille

Kuurojen Liiton mukaan viittomakielistä ohjelmatarjontaa ja kotimaisten ohjelmien tekstitystä tulisi lisätä television lupamaksujen vastineeksi.

Tietoyhteiskuntaa ja sen elinympäristöä on rakennettava myös viittomakielisiä kuuroja varten, sanotaan Kuurojen Liiton valtakunnallisten nuorisopäivien julkilausumassa.

Tampereella kokoontuneet nuorisopäivät painottivat, että tietotekniikan kehittämistä ja rahoitusta tulee suunnata viittomakielisten tiedonsaannin ja vuorovaikutuksen esteiden poistamiseen ja palvelujen saatavuuden parantamiseen.

Television lupamaksun vastineeksi kuurojen pitää saada ohjelmatarjontaa viittomakielellä. Myös kotimaisten ohjelmien tekstitystä on lisättävä.

Julkilausumassa korostetaan, että etätulkkaus parantaa tulkin saatavuutta ja alentaa palvelukustannuksia. Uusi teknologia mahdollistaa langattoman etätulkkauksen. Se turvaa ajasta ja paikasta riippumattoman tulkkipalvelun saatavuuden.

Toimintaa lapsille ja nuorille

Kuurojen Liiton nuorisotoiminta järjestää erilaisia toimintoja lapsille ja nuorille. Heille järjestetään viittomakielisiä kursseja, leirejä, tapahtumia ja koulutusta ympäri vuoden. Leireille osallistuu 100-150 lasta joka kesä. Kursseille osallistuu noin 50-70 i
hmistä.

Valtakunnallisilla nuorisopäivillä sadat nuoret kokoontuvat tapaamaan toisiaan, vaihtamaan ajatuksia ja seuraamaan luentoja. Kuurojen Liitto jakautuu viiteen maan kattavaan piiriin, jotka käsittävät 40 yhdistystä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme