Mainos
Mainos

Kuurojen nuorten syrjäytyminen huolestuttaa

Kuurojen liitto vetoaa päättäjiin viittomakielen käytön lisäämiseksi, jotta kuurojen nuorten syrjäytyminen saataisiin estettyä. Liiton mukaan suuri joukko nuoria kuuroja on syrjäytymässä yhteiskunnasta ja työelämästä puutteellisen kielitaidon, koulutuksen ja elämänhallintataitojen vuoksi.

Yhteistä syrjäytyneiden ryhmälle on viittomakielen vähäinen käyttö varhaislapsuudessa ja koulutuksessa. Vetoomuksen esitti Kuurojen liiton tänään päättynyt liittokokous. Liittokokouksen mukaan viittomakielen asema varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa ei ole kohentunut, joten tilanteen korjaamiseksi tulisi ryhtyä pikaisiin toimiin. Näitä olisivat muun muassa lakiin sisällytettävä velvoite järjestää kuuroille lapsille mahdollisuus viittomakieliseen päivähoitoon, riittävät viittomakieliset palvelut syrjäytyneille ja syrjäytymisvaarassa oleville kuuroille sekä työvoima- ja elinkeinokeskuksissa toimivat viittomakieliset työasiamiehet. Liittokokous korostaa, että juuri viittomakielen laiminlyönti lisää nuorten syrjäytymistä.

Kuurojen liiton mukaan Suomessa on noin 8 000 kuuroa, joista 5 000 käyttää ensikielenään viittomakieltä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme