Mainos
Mainos

Kuusamoon on todennäköisesti pudonnut meteoriitti

Helmikuussa havaitun tähdenlennon uskotaan tuoneen meteoriitin Kuusamon lähistölle. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kaipaa lisää havaintoja putoamispaikan täsmentämiseksi.

Koillismaalla saattaa valpas luonnossa liikkuja löytää meteoriitin. Esko Lyytinen Suomen tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan meteorijaostosta pitää erittäin todennäköisenä, että helmikuun alussa havaittu tavallista kirkkaampi tähdenlento eli tulipallo toi meteoriitin Kuusamon tienoille.

- Minä pitäisin suorastaan ihmeenä, ellei sinne olisi jotain pudonnut. Minulla on kohtalaisen vahva käsitys, että nyt kyseessä on enemmän kuin joku pikkukivi, Lyytinen sanoo.

Tulipallo havaittiin 7. helmikuuta kello 3.48. Siitä saatiin havaintoja muun muassa Raahesta, Oulusta ja Suomussalmelta. Ääni- ja näköhavaintoja kertyi parisenkymmentä, joista suuri osa tuli tulipallon lentoreitin eteläpuolelta.

Ursa pyysi Koillismaalta lisähavaintoja tulipallosta eilisen Koillis-Sanomissa, ja pyyntö poiki ainakin yhden havainnon myös lentoreitin pohjoispuolelta.

- Tähän asti saatujen tietojen perusteella paras arvio on, että meteoriitin putoamispaikka sijaitsee Kaakkois-Kuusamossa, Iijärveltä koilliseen. Meteoriitti voi olla pudonnut jonnekin Närängänvaaran rajaseudulle. Ihan hilkulla on, että meteoriitti on mennyt Venäjän puolelle, Lyytinen kertoo.

Hän toivoo alueelta lisää havaintoja, jotta tulipallon reitti ja mahdollisen meteoriitin putoamispaikka saataisiin täsmennettyä. Myös äänihavainnot ovat kiinnostavia, sillä tapaukseen on voinut liittyä voimakas yliäänipamaus.

- Putoamispaikan epätarkkuutta on kohtalainen määrä kilometreissä, joten meteoriittia ei kannata lähteä hankien keskeltä hakemaan. Silmät kannattaa kuitenkin pitää auki luonnossa liikkuessa, Lyytinen kannustaa.

Meteoriitti voi painaa jopa sata kiloa

Koillismaalle mahdollisesti pudonnut meteoriitti saattaa olla isokin kiven mötikkä.

- Tulipalloilmiö oli selvästi kuuta kirkkaampi, ja se kesti liki kymmenen sekuntia. Arvioitu nopeus ja kirkkaus kertovat, että meteoriitti olisi todennäköisesti joitakin kymmeniä kiloja. Sadankaan kilon paino ei olisi mahdoton, Lyytinen sanoo.

Luonnossa liikkujien kannattaakin hänen mukaansa tutkailla maastosta iskemäjälkiä; kuoppia, ravan roiskumista ja puustovaurioita.

- Oletetun kokoluokan meteoriitti tekee maahan jonkinmoisen kuopan riippuen siitä, minkälaiseen paikkaan se putoaa. Se voi tehdä leveän pienen kraaterimaisen kuopan tai sitten vähän itseään isomman kolon. Jäähän se tekee reiän, Lyytinen kuvailee.

Löytö olisi iso tapaus

Meteoriitin löytyminen olisi iso tapaus. Ursan tulipalloryhmän jäsen Jarmo Moilanen Vaalasta Pohjois-Pohjanmaalta kertoo, että Suomessa on virallisesti löydetty vain 13 meteoriittia. Viimeisin löytyi Orimattilasta vuonna 1974.

- Viime aikoina on muutamia tapauksia muun muassa Savonlinnan ja Kuopion läheltä. Yleensä meteoriitit ovat kuitenkin niin pieniä, että niiden löytäminen on mahdotonta. Löytämistä vaikeuttaa myös se, että meteoriitin putoamisaluetta ei saada lasketuksi riittävän tarkasti, Moilanen selvittää.

Koillismaalle mahdollisesti päätynyt tulipallo tallentui Esko Lyytisen videokameraan.

- Suomessa on muutamia kameroita, jotka kuvaavat yötaivasta. Yksi kamera on Esko Lyytisellä Helsingissä ja toinen minulla täällä Vaalassa Oulun ja Kajaanin välissä. Kamerat katsovat toisiaan päin eli jos tulipallo saadaan molempiin kameroihin, pystymme hyvinkin tarkkaan laskemaan meteoriitin putoamispaikan. Kuusamon tapaus saatiin kuitenkin vain Helsingin kameralle, Moilanen selvittää.

Mahdollisen meteoriitin putoamispaikan täsmentämiseksi pyydetään lisää tulipallohavaintoja. Niitä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen esko.lyytinen@jippii.fi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme