Mainos
Mainos

Kuusamossa bongattiin harvinaisuuksia

Kiinnostus luontoharrastuksiin kasvaa koko ajan ja esimerkiksi lintubongausharrastuksen pariin tulee tulee nyt enemmän naisia kuin miehiä. Bongattavaa riittää, sillä ilmastonmuutos tuo Suomeen uusia eksoottisiakin lintulajeja. Samalla kuitenkin pohjoisimmat lajit tulevat kärsimään eniten ja ennusteen mukaan osa lajeista häviää. Osa vesilinnuista jää talvehtimaan nykyään Suomeen.

BirdLife Suomen mukaan rekisteröityneitä lintuharrastajia on jo yli 10 000. Uusista lintubongareista suurin osa on naisia. Naisia nähtiin viime viikonloppuna paljon myös Kuusamossa, jossa miteltiin lintutarkkailun Suomen mestaruuksista jo 25. kerran.

SM-lintumaratoniin Kuusamossa osallistui 32 joukkuetta, jotka havaitsivat 24 tunnin aikana yhteensä 160 lajia.

Lintumaratonin harvinaisin havainto oli pikkukotka, josta on vasta noin kymmenen havaintoa Suomesta. Tämänvuotista lintumaratonia sävyttivät muutenkin lukuisat harvinaisuudet. Kuusamon kaatopaikalla havaittiin grönlanninlokki. Kilpailulle uusia lajeja olivat myös lyhytnokkahanhi ja valkoposkihanhi. Kuusamon alueelle tyypillisiä harvinaisuuksia, kuten sinipyrstöjä ja pikkusirkkuja, havaittiin useita.

Arktisten lintujen muutto on vielä käynnissä, tästä kertovat havainnot meri- ja tunturikihuista.

Kuusamossa on järjestetty lintumaraton vuodesta 1984 lähtien. Kilpailussa 2-5-henkiset joukkueet pyrkivät 24 tunnin aikana havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia. Monet joukkueet tulevat Kuusamoon kisaamaan joka vuosi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme