Mainos
Mainos

Kuusia tuhoavien hyönteisten määrä nousi hälyttäväksi

Kuusikoita tuhoavien kirjanpainajahyönteisten määrä on noussut hälyttäväksi Etelä- ja Keski-Suomessa.

Metsäntutkimuslaitoksen ja Suomen metsäkeskuksen mukaan kannat ovat kasvaneet laajoilla alueilla niin suuriksi, että myös elävät puut ovat vaarassa. Yleensä kirjanpainajat iskevät kaatuneisiin kuusiin.

Metsäntutkimuslaitos aloitti viime kesänä kirjanpainajien kannanseurannan ja riskinarvioinnin 21 paikkakunnalla Etelä- ja Keski-Suomessa. Nyt verkosto on laajentunut 30 paikkakunnalle.

Seuranta perustuu pyydyksillä saatavien hyönteisten määrään.

– Kevät oli kirjanpainajan parveilun kannalta erittäin otollinen. Ensimmäisen pyyntijakson saaliit ylittävät 5000 yksilön riskirajan valtaosalla seurantapaikoista, lukuun ottamatta Pohjois-Savoa ja Pohjois-Karjalaa, sanoo valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänomistajia kehotetaan tarkkailemaan metsiään. Kirjanpainajan valtaamat puut on kaadettava ja kuorittava tai kuljetettava pois metsästä, jos niitä on vähintään 20 runkoa. Myös kaatuneet puut ja pinottu puutavara pitää poistaa hyvissä ajoin heinäkuun alkupuolella.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot