Mainos
Mainos

Kuusikaupassa pyörivät jälleen miljoonat - alalla tilaa uusillekin yrittäjille

Suomen joulupuuviljelmillä on alkamassa vuoden kiireisin aika. Myynti yrityksiin ja laitoksiin alkaa marras-joulukuun taitteessa, koteihin kuusia ryhdytään toden teolla hankkimaan vasta pari viikkoa myöhemmin.

Joulupuuseura arvioi kuusikaupan arvoksi noin 25 miljoonaa euroa. Toreilta ja suoramyyntitiloilta hankitaan 700 000-800 000 kuusta.

Puita hankkivat ensimmäisten joukossa kaupat, virastot ja laitokset.

– Yrityksiin ja julkisiin tiloihin menee 200 000-300 000 joulupuuta. Esimerkiksi sairaaloissa pitää olla kuusi jokaisella osastolla, kertoo Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma. Ostetuista puista jo puolet on kasvatettuja. Kasvattajia Suomessa on runsaat 600.

Vuosien varrella tilakoko on kasvanut. Suurin osa viljelmistä on kuitenkin edelleen hyvin pieniä ja toiminta harrastajamaista.

– Äkillisiä muutoksia ei pääse tapahtumaan, sillä kuusen kasvu vie kymmenen vuotta. Kukaan ei vielä Suomessa pelkästään kuusibisneksellä elä, kertoo Holma.

Viljeltyä puuta menisi enemmänkin

Joulupuuseura on opastanut kasvattajia kahden vuosikymmenen ajan. Holma arvioi, että tilaa olisi yhä uusillekin yrittäjille. Kotimaista viljeltyä kuusta menisi tänäkin vuonna enemmän kuin sitä on tarjolla.

Myös muuttuneet makutottumukset suosivat viljelyä. Kuusen halutaan olevan entistä tuuheampi ja tasalaatuisempi.

– Kaupunkilaisten siteet metsiin ovat heikkenemässä, ja yhä useampi ostaa kuusensa. Viljeltyjen kuusien määrä voisi vielä jopa tuplaantua nykyisestä, pohtii Holma.

Tuonnin osuus suomalaisten kotien kuusista on pysynyt pienenä. Tänäkin vuonna määrä jäänee reilusti alle sadantuhannen.

2000-luvun alussa tuonti kasvoi jonkin aikaa vauhdilla, ja esimerkiksi Tanskasta rahdattiin Suomeen kiivaaseen tahtiin pihtoja.

– Nyt Euroopassa on joulupuista pikemminkin pulaa eli halpaa ylijäämäpuuta ei ole markkinoille työntymässä.

Satavuotinen perinne ei muutoinkaan muutu hetkessä.

– Suosituin on yhä tavallinen metsäkuusi. Suomalaisen joulukuusi on edelleen kuusi, ei pihta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme