Mainos
Mainos

Kuva: Tämä laite tuhoaa 24 oluttölkkiä sekunnissa – Niiralan tullin ”joukkotuhoase”

Niiralan tullista itärajalta löytyy vekotin, joka nostanee oluen maahantuojan karvat pystyyn. Mittatilauksena teetetyn laitteen käyttötarkoitus on nimittäin tehokkaasti tuhota olutlaatikoita.

Niiralan tullin tullitarkastaja Jouni Martiskin laittoi kuvan laitteesta Twitteriin. Laitteella tuhotaan tullin haaviin jäänyttä salakuljetettua olutta. Martiskin kertoo, että laitetta kutsutaan lempinimellä "joukkotuhoase". 

– Se on varmaan 1990-luvulla tehty mittatilaustyönä Niiralan tulliin. Jatkuvassa käytössä on ollut, Martiskin kertoo MTV Uutisille.

Säästää aikaa ja kättä

Vaikka Viron liityttyä EU:hun oluentuhouslaitteen vilkkain käyttö on lakannut, on laite yhä jatkuvassa käytössä. Kun nykyään ehkä kerran viikossa jää kiinni yksittäisiä laatikoita, 1990-luvun lopussa saattoi jäädä kiinni 20–30 päivässä.

– Silloin sitä todella tarvitsi ja aikanaan sillä sai merkittävän ajansäästön. Työterveydenkin kannalta hyvä hommeli, Martiskin kommentoi.

Käyttöä on erityisesti kesäaikaan, kun lomailijat yrittävät tuoda Venäjältä olutta, vaikka tuonnin aikarajat eivät olisi täyttyneet.

Tuhoaa kerralla 24 olutta

Laite säästää tullin työntekijöitä jännetupintulehdukselta siten, että laitteeseen voi työntää kokonaisen 24:n kappaleen laatikon ollutta, jonka tölkit laite sitten kerralla puhkaisee. Tuhottu laatikko voidaan kaataa siitä suoraan hävitysastiaan.

Martiskinin mukaan muiden asemien vierailijat ovat tutkailleet laitetta kiinnostuneina, mutta hänen tiedossaan ei ole, että laitetta olisi tilattu muualle.

– Tuskin on muualla vastaavaa, hän epäilee. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme