Mainos
Mainos

KUVAT: Helsingin Vallisaaren huuhkajanpoikasille nimet ja rengas jalkaan

Helsingin edustalla Vallisaaressa rengastettiin tänään kolme huuhkajanpoikasta. Huuhkajapariskunnan pesä oli näkyvällä paikalla Aleksanterin tykkipetteriston päällä aivan lähellä Kustaanmiekan salmea, josta ruotsinlaivat saapuvat Helsinkiin. Noin kuuden viikon ikäiset poikaset nimettiin Mintuksi, Päiviksi ja Artoksi.

Vallisaaren huuhkajanpoikaset järjestivät heti yllätyksen rengastajille. Pesässä eikä sen lähistöllä näkynyt jälkeäkään poikasista. Pienen etsinnän jälkeen löytyi yksi naaraspoikanen. Se sai renkaan lisäksi nimen Minttu. Noin kuuden viikon ikäinen poikanen viihtyy vielä pesän lähistöllä.

Vaikka Helsingin keskustaan on vain muutama kilometri, kyse ei ole cityhuuhkajasta.

– Mielestäni ne eivät ole cityhuuhkajia, koska tämä on tämmöinen perinteinen hyvin vanha pesimäalue ja täällähän on tämä ympäristö ihan toista kuin tuolla cityssä, perustelee tutkija ja rengastaja Tapio Solonen.

Poikaset jättävät saaren syksyllä

Pitkähkön etsinnän jälkeen löytyy seuraava poikanen. Sekin on naaras ja ristitään Päiviksi. Siivilleen lintu nousee parin viikon päästä. Emot ruokkivat vielä poikasia ja ne itsenäistyvät vasta syksyllä.

– Poikaset muuttavat syntymäpaikalta kymmenien, jopa satojen kilometrien päähän, kertoo Solonen.

Koko rengastuksen ajan emohuuhkaja seuraa tapahtumia lähistöltä.

Vallisaaressa on pesinyt huuhkajia jo kauan. Tämä on niille ihanteellinen elinympäristö.

– Ravintopohja täällä on hyvä. Täällä erityisesti merilinnusto tarjoaa ravintoa huuhkajan kokoiselle linnulle. Ja toisaalta täällä on hyviä, rauhallisia pesäpaikkoja eli kumparemaastoa, mäkiä ja jyrkänteitä. Täällä on pesinyt huuhkajia jo kymmeniä vuosia, kenties jopa satoja vuosia, uskoo Tapio Solonen.

Pesivät huuhkajat herkkiä häirinnälle

Vallisaari avautuu yleisölle ensi kesänä. Jotta huuhkajapariskunta ei häiriintyisi, Metsähallitus yrittää tekopesien avulla siirtää tulevia pesintöjä suojaisempiin paikkoihin.

– Huuhkajat ovat arkoja pesinnän alkuvaiheessa ja saattavat häirittyinä hylätä pesinnän. Jos tänne rajataan sopivia alueita huuhkajille, niin kyllä ne pärjäävät, arvelee Solonen.

Vallisaaren pesintä saattaa olla Helsingin ainoa tänä keväänä.

– Minun tietääkseni on, ainakin täällä kantakaupungin lähellä. Vielä ei ole aivan tarkkaa tietoa tämän vuoden tilanteesta, huomauttaa Solonen.

Kolmaskin poikanen löytyy rengastettavaksi katajapuskan suojasta. Se on koiras ja saa nimen Arto.

Huuhkaja on Euroopan suurin pöllö. Suomessa pesii noin 1300 huuhkajaparia. Laji luokitellaan silmälläpidettäväksi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot