Mainos
Mainos

Kuvat: Hirvien joukkokuoleman syy paljastui Lapissa – "Samanlaista talvea ne eivät enää kestä"

Lapin hirvien viime keväisen joukkokuoleman syyksi on paljastunut nälkä. Utsjoen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja Metsähallituksen luontovalvoja Esa Vuomajoki Utsjoelta sanoo erityisesti vasojen kärsineen ruoan puutteesta.

Myös Evira on vahvistanut pohjoisesta viime keväänä kuolleena löydettyjen hirvien kuolleen nälkään, kertoo Yle.

Esa Vuomajoki löysi keväällä kymmeniä kuolleita hirviä Lemmenjoen kansallispuiston, Utsjoen ja Muotka-tunturin alueilta.

– Löysin keväällä 60 kuollutta hirveä, joista noin puolet olivat vasoja. Ne väsyivät ja kuolivat nälkään. Viime marraskuussa täällä satoi mahdottomasti lunta ja tunturilaaksojen katajikot peittyivät. Alkutalvesta hirvet käyttävät laaksojen katajikkoa ravintona, Vuomajoki kertoo.

Talvi jatkui Utsjoen seudulla pitkälle kevääseen.

– Vielä kesäkuussakin oli lunta. Hirvet syövät pajunkissaa keväällä, mutta pajukaan ei kukkinut kuin vasta kesäkuun puolessa välissä.

Vuomajoki sanoo etteivät hirvet kestä toista samanlaista talvea.

– Pitää toivoa, ettei lumi tulisi liian aikaisin. Vasta joulukuun puolessa välissä saisi tulla paksu lumipeite, niin hirvet voisivat selvitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme