Mainos
Mainos

Kuvat ja video: Neuvostoliiton ja USA:n johtajat samassa pöydässä ETYK-kokouksessa 1975

Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain kireitä välejä liennytettiin vuonna 1975 Helsingin ETYK-kokouksessa.

Terveytensä kanssa kamppaileva neuvostojohtaja Leonid Brežnev sai kokoukseen oman sairashuoneen, vaikka Brežnevin terveysongelmat vielä kiistettiin kipakasti.

Helsingin ETYK-kokous käytiin 70-luvulla vallinneessa liennytyksen hengessä. Neuvostoliiton esittämään konferenssiin saapuivat paikalle miltei kaikkien Euroopan maiden valtionpäämiehet. Paikalla oli myös Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford.

Kokouksessa allekirjoitettiin niin kutsuttu Helsingin sopimus. Sinä käsiteltiin muun muassa Euroopan turvallisuutta, talous- ja ympäristökysymyksiä sekä ihmisoikeuksia.

Kriitikoiden arvostelivat sopimusta siitä, että se sinetöi Euroopan kahtiajaon. Myöhemmin on kuitenkin ajateltu, että kokouksen seurauksena lisääntynyt kulttuurivaihto ja ihmisoikeuskysymysten nostaminen esiin vauhditti kommunistivaltioiden sortumista vajaat parikymmentä vuotta myöhemmin.

ETYK sai vuonna 1994 seuraajakseen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme