Mainos
Mainos

Kuvat: Kuu pimeni osittain ja ihastutti suomalaisia etelästä aina Rovaniemelle asti

Parhaiten osittainen kuunpimennys näkyi Etelä-Suomessa, mutta näköhavaintoja tehtiin kuitenkin jopa Rovaniemellä asti, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

– Etelä-Suomessa näkyi parhaiten, mutta siitä oli näköhavainto Rovaniemeltäkin tehty eilen, Liljeström sanoo.

Osittainen kuunpimennys oli nähtävillä parhaiten etelässä, koska Kuu nousee aikaisemmin, mitä etelämmässä ollaan, Liljeström selventää.

– Helsingissä, joka on melkein eteläisintä Suomea, kuunpimennys oli jo täydellisesti käynnissä, mutta mitä pohjoisempana oltiin, siitä nähtiin vain sen loppu.

Kuunpimennyksiä vain täydenkuun aikaan

Liljeström kertoo, että kuunpimennykset tapahtuvat vain täydenkuun aikaan, jolloin aurinko valaisee ihmisille näkyvää kuun pintaa.

– Jokaisen täydenkuun aikaan ei kuitenkaan nähdä kuunpimennystä, mutta toisinaan kuun rata menee maan varjon läpi. Tällöin syntyy kuunpimennys.

Seuraavan kerran kuunpimennys nähdään tammikuussa 2018, jolloin koetaan täyskuunpimennys Pohjois-Suomessa. Saman vuoden heinäkuussa täyskuunpimennys koetaan myös Etelä-Suomessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme