Mainos
Mainos

Kuvat: Kynttilät ja lyhdyt toivat valon hautausmaille pyhäinpäivänä – kirkkovuoden pyhistä viidenneksi suosituin

Kynttilät ja lyhdyt ovat valaisseet hautausmaita eri puolilla Suomea. Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä.

Päivän perinteisiin kuuluu kynttilöiden, seppeleiden ja kukkien vienti edesmenneiden omaisten ja läheisten haudoille.

Haudoilla käynti yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Nykyään päivä on yleinen muistojuhla kaikille vainajille uskonnosta riippumatta.

Pyhäinpäivä on kirkkovuoden pyhistä viidenneksi suosituin jouluaaton, ensimmäisen adventtisunnuntain, ensimmäisen joulupäivän ja kiirastorstain jälkeen.

Kirkko suosittelee viemään haudalle kertakäyttökynttilän sijaan ympäristöystävällisen lyhdyn. Lyhty ei tuota jätettä, ja se myös palaa säästä riippumatta.

Suomessa pyhäinpäivä on hiljainen kirkollinen juhla, mutta esimerkiksi Meksikossa kuolleiden muistopäivänä juhlitaan riehakkaasti.

Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme