Mainos
Mainos

KUVAT: Lumirullat yllättivät

Pelloilla ja jäällä on nähty viime päivinä lumirullia.

Lumirullat ovat erityisesti kevättalven ilmiö aukeilla paikoilla, esimerkiksi jäällä tai pelloilla. Lumirullat ovat kuitenkin melko harvinaisia, sillä rullien syntyyn tarvitaan monta asiaa.

Rullien syntymiseen vaaditaan kova ja jäinen lumikerros, jonka päälle on satanut kevyttä lunta. Uuden lumen pitää lämmetä noin nollaan asteeseen, jotta siitä tulee tarpeeksi tarttuvaa pinnaltaan. Kun sitten vielä sattuu kova tuuli, lumesta alkaa keriytyä rullia. Myös rinne voi auttaa painovoimalla asiaa, isoimmat rullat syntyvät rinteen avituksella.

– Lumirullia syntyy kevättalvella, kun lumen pinta sulaa päivisin plusasteille ja jäätyy öisin pakkasasteille, sanoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Suomessa lumirullat jäävät yleensä melko pieniksi, mutta isoimmat voivat olla halkaisijaltaan monen kymmenen senttimetrin kokoisia. Kun olosuhteet ovat sopivat, rullia voi syntyä lähekkäin kymmeniä, jopa useita satoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme