Mainos
Mainos

Kuvat: Näin lumimyrsky vyöryy Suomen yli ja etenee tunti tunnilta – aamulla kinokset valtaavat Etelä-Suomen: "Pelti voi rytistä"

Suomen etelä-, lounais- ja länsiosissa herätään aamulla talven ihmemaahan - tai vaihtoehtoisesti totaaliseen lumikaaokseen. Uusimman ennusteen mukaan lunta jää maahan jopa 20 senttimetriä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sisämaassa.

Saderintama on saapunut jo länsirannikolle ja yön aikana sateet leviävät Kokkola-Jyväskylä-Kotka-akselille asti, kertoo MTV:n meteorologi Aleksi Jokela.

Saderintama etenee Jokelan arvion mukaan kohti itää illan aikana. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sateet alkavat noin noin iltakahdeksan jälkeen, mutta ne voivat olla aluksi vetisiä.

– Aluksi sateet ovat aika vetisiä, mutta ne muuttuvat lumisemmaksi yön aikana.

– Maan etelä- ja länsiosiin lumimyräkkä tuo tulessaan 10-15 senttimetriä lunta. Sisämaassa voi sataa paikoin jopa 20 senttimetriä lunta.

Saderintama tuo tullessaan myös myrskytuulia. Esimerkiksi Hangon edustalla on mitattu tuulen nopeudeksi jopa 21 metriä sekunnissa, Jokela kertoo.

Aamulla maa valkeana

Aamulla Suomen etelä-, lounais- ja länsiosissa herätään valkoisiin maisemiin, jolloin myös ajokeli voi olla huono.

– Varmasti pelti rytisee jossain. Ei kannata lähteä kesärenkailla vaarantamaan omaa tai muiden turvallisuutta. Ajokeli on etenkin aamulla paikoin erittäin huono, Jokela sanoo.

Huomisen myötä myös sateet laantuvat. Länsirannikolla sateet loppuvat jo aamusta, mutta pääkaupunkiseudulla ne jatkuvat pitkälle iltapäivään.

Talvi tulee hetkeksi

Aiheuttaa lumen tulo sitten iloa tai surua, kauaa lumi ei maassa pysy.

– Viikonloppuna sää jo lauhtuu, jolloin lumi sulaa vesisateiden myötä suurimmaksi osaksi pois.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme