Mainos
Mainos

Kuvat: Talvivaaran purkuputkiurakka loppusuoralla – vaativin urakka tehdään lähes sokkona

Talvivaaran puhdistettujen jätevesien purkuputki on valmistumassa.

Rakenteilla on enää viimeinen kahden kilometrin osuus vesirakentamista Nuasjärvessä.

Noin 18 kilometriä pitkä putki kaivosalueelta Nuasjärveen kulkee halki metsien ja alittaa lisäksi Kajaanin ja Sotkamon välisen kuutostien sekä Mondo Minerealsin kaivokselle johtavan rautatien.

Työt putkilinjalla ovat edenneet kesän aikana aikataulussa ja putki valmistuu lähiviikkojen aikana. Purkuputki on laskettu myös Nuasjärven pohjaan, mutta tekemättä on vielä esimerkiksi liitostöitä rannassa sekä vesialueen maisemointitöitä.

– Vaativin työ on purkuputken pään rakentaminen ja kiinnitys noin 8,5 metrin syvyydessä Nuasjärven selällä. Siihen tarvitaan sukeltajia ja tyyni sää. Näkyvyys pohjalla on vain metrin luokkaa, kertoo kohdetta urakoivan Lopen Vesirakennuksen työmaapäällikkö Tarmo Toivonen.

Nuasjärven rannassa on puomitettu laaja alue veden samentumisen lieventämiseksi. Puomista laskeutuu pohjaan saakka ns. siilausverho estämään maa-aineisten kulkeutumista.

Hallinto-oikeus ratkaisee

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt purkuputkelle luvan.

Myöskään Kainuun Ely-keskus ei ole valvovana viranomaisena nähnyt estettä putken rakentamiselle.

Parhaillaan odotetaan Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisua valituksiin.

Kaivostoiminnan uusi harjoittaja Terrafame Mining Oy pitää purkuputkea välttämättömänä kannattavan kaivostoiminnan jatkamiseksi Talvivaarassa.

Kaivosalueella on Kainuun ely-keskuksen mukaan edelleen varastoituna noin 10 miljoonaa kuutiota vesiä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme