Mainos
Mainos

Kyläkouluille apua perusopetuslaista

Lakkauttamisuhan alaiset kyläkoulut voivat löytää pelastuksen uudesta perusopetuslaista. Laki nimittäin sanoo, että vanhemmat saavat päättää minne kouluun lapsensa lähettävät - ja kuntarajoista piittaamatta. Joroisten Maavedellä lain toimivuutta on kokeiltu hyvällä menestyksellä.

Koululainen

Uudesta perusopetuslaista löytyy pykälä, jonka turvin kymmenet kyläkoulut voidaan pelastaa varmalta kuolemalta. Joroisten Maavedellä asia on oivallettu. Koulun oppilasmäärä on peräti kolminkertaistunut puolessatoista vuodessa. Avainasemassa ovat lasten vanhemmat.

Joroisten kunnan Maaveden kyläkoulun jalisjoukkueeseen on nykyisin tungosta, sillä piskuisesta kuntanaapurista Jäppilästä tulla tupsahti parikymmentä uutta oppilasta.

-Isi ja äiti ei ollu sitä mieltä, että minä meen Peiposjärvelle, sanoo koululainen Lauri Painomaa.

Lauri kiteyttää sanoiksi uuden perusopetuslain pykälän, jolla osa kyläkouluista voidaan pelastaa. Vanhemmat saavat nimittäin itse päättää, mihin opinahjoon he lapsensa lähettävät. Kuntarajoista piittaamatta.

-Kyliltä porukka lähtee pois ja kun voimia yhistettään, niin saahaan toimivia yksiköitä, Maaveden koulun johtokunnan puheenjohtaja Pekka Leväinen sanoo.

Kun puolessatoista vuodessa Maaveden kyläkoulun oppilasmäärä yli kolminkertaistuu, näyttää tulevaisuus turvatulta.

-Toivottavasti koulu säilyy ainakin 15 vuotta tästä päivästä eteenpäin. Uskoisin, että Maavesi vahvana kouluna on säilyvien koulujen listalla. Syksyllä aloittaa opinahjon noin 70 lasta, sanoo koulunjohtaja Janne Syrjäläinen Maaveden koululta.

-Tietysti opetuksen kannalta kolmeopettajainen koulu on pedagogisesti parempi kuin kaksiopettajainen. Mitä enemmän lapsia, sen parempi, Syrjäläinen jatkaa.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme