Mainos
Mainos

"Kyllä tuolla naamalla ovat jo ryppyvoiteet tarpeen"

Helsinkiläinen Kati sai kokea kantapään kautta, kuinka aggressiivisesti tuotteita voidaan ostoskeskuksen käytävillä kaupata. Kati päätyi Kuolleenmeren kosmetiikkaa myyvän tuote-esittelijän penkille Itäkeskuksessa.

– Englanninkielinen miesmyyjä kaupitteli minulle erilaisia kasvo - ja ryppyvoiteita. Hän esitteli tuotteita levittämällä niitä vain toiselle puolelle kasvoa, jolloin itse sain nähdä tuotteiden tehon. Ja tuotteissa sinänsä ei ollutkaan mitään vikaa, mutta hinnassa sitäkin enemmän, Kati toteaa.

Ensimmäinen hintapyyntö viidestä tuotteesta oli yli 500 euroa.

– Kun parahdin, että ei minulla sellaiseen ole varaa, myyjä kaivoi esille laminoidun hinnaston, jossa näytti olevan useita eri hintoja. Hän peitti hinnaston alaosan ja näytti minulle tarjouksen, jonka mukaan olisin saanut tuotteet noin 400 eurolla.

Myyjä jatkoi hintakikkailua vaihtelemalla tarjottavien tuotteiden määrää. Laminoidun hinnaston alimpia kohtia myyjä ei Katille missään vaiheessa näyttänyt, mutta jossain vaiheessa hinta tipahti noin sataan euroon parista tuotteesta.

– Kyllä siinä jo ihmetteli, että kuinka paljon näiden tuotteiden hinnassa on oikein ilmaa, Kati toteaa.

Kun Kati totesi tuotteiden edelleen olevan hänelle vähän turhan kalliita, alkoi myyjän äänensävy muuttua.

– Aluksi myyjä oli erittäin ystävällinen ja kehui minua vuolaasti. Loppua kohti, kun en suostunut tuotteita ostamaan, sanoi myyjä aika suoraan, että kyllä tuolla naamalla ovat ryppyvoiteet jo tarpeen.

Kaupantekoa lähes väkisin

Pikkuhiljaa tilanne alkoi muuttua ahdistavaksi. Kaksi miesmyyjää oli asettautunut tilanteessa niin että Kati huomasi poispääsemisen olevan hankalaa.

– Tilanne tuntui todella uhkaavalta. Minulle oli sanottu, että esittely kestää noin 5-10 minuuttia, mutta päädyin olemaan paikalla lähemmäs 45 minuuttia. Siinä vaiheessa alkoi tulla sellainen fiilis, että mitä tässä täytyy oikein tehdä, että pääsen pois paikalta.

Katin ahdingon huomasi myös toisen myyjän luona ollut naishenkilö.

– Nainen tuli luokseni ja sanoi, että hän odottaa tuossa miehensä kanssa lähistöllä ja varmistaa, että pääsen paikalta pois.

Lopulta Kati onnistui livahtamaan pois paikalta, kun lupautui ostamaan tuotteet myöhemmin. Myyjä antoi Katille mukaan tästä sopimuksena myös lapun, jolla tuotteet olisi pitänyt myöhemmin lunastaa.

– Se lappu lensi kyllä kotona roskiin. Nyt tapahtumaa pystyy jo muistelemaan vähän huvittuneena, mutta silloin tilanne tuntui lähinnä pelottavalta.

Pysyvää traumaa tapahtumasta ei Katille kuitenkaan jäänyt. Hän vitsaileekin, että voisi kokeilla onneaan jo uuden myyjän kanssa.

– Voisihan sitä mennä testaamaan, että saisinko tällä kertaa vähän paremman tarjouksen, Kati naurahtaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme