Mainos
Mainos

Kylmää kyytiä Kiviniemelle - vain kolmannes keskustan kentästä tukee jatkopestiä

Vain reilu kolmannes keskustan kentästä haluaa puheenjohtaja Mari Kiviniemen jatkavan ensi kesän puoluekokouksen jälkeen, kertoo MTV3:n illan 45 minuuttia -ohjelma.

MTV3:n kyselyssä piirihallitusten jäsenille Kiviniemeä kannatti 36 prosenttia vastaajista. Muista nimistä eniten tukea saivat varapuheenjohtaja Tuomo Puumala (14 %), kansanedustaja Mauri Pekkarinen (10 %) ja europarlamentaarikko Riikka Manner (9 %). Joka seitsemäs vastaaja (14 %) ei ollut vielä ratkaissut kantaansa asiaan. Kyselyyn vastasi 60 prosenttia eli 217 piirihallituksen jäsentä.

Vaalitappio ja presidenttiehdokkaan etsiskely harmittavat

– Ei mennyt ihan nappiin, toteaa presidenttiehdokkaan hakemisesta piirihallituksen jäsen Satu Hietanen Etelä-Hämeestä.

– Mutta lopputulos on kuitenkin hyvä.

Ehdokkaan etsiskely hiertää

Tapaan, jolla Paavo Väyrysestä tuli puolueen presidenttiehdokas, on tyytyväisiä alle puolet keskustan kentästä (42 %). Lähes saman verran löytyy niitä, jotka ovat siihen tyytymättömiä (38 %).

Osa olisi halunnut äänestää useampien tarjokkaiden välillä. Osa taas on sitä mieltä, että kun hyvä ehdokas kuitenkin oli ilmoittautunut, puoluejohdon olisi pitänyt tukea häntä.

– Väenväkisin piti etsiä vastaehdokasta Paavolle, arvostelee Ville Toivanen Pohjois-Karjalan piirihallituksesta.

– Varsinkin julkisuudessa tuli kuva, että haettiin ketä tahansa, joka olisi tullut ehdokkaaksi ja haastajaksi, toteaa puolestaan Jani Kurvinen Varsinais-Suomesta.

Myös viime kevään eduskuntavaalitappio hiertää kentällä yhä. Kiviniemen johdolla puolue sai sodan jälkeen pienimmän kannatuksen eduskuntavaaleissa. Uudelta puheenjohtajalta oli kuitenkin odotettu paljon, kun hänet kesällä 2010 valittiin.

Aivan surkeita arvosteluja ei Kiviniemi tähänastisesta puheenjohtajuudesta kentältä kuitenkaan saa. Hänen katsoo onnistuneen hyvin 64 prosenttia ja tyydyttävästi 29 prosenttia. Jatkoon tämä ei kuitenkaan monen mielestä riitä.

Paraneeko vaihtamalla?

Tuomo Puumalan takana oleva Ville Toivanen arvostelee Kiviniemen politiikkaa, ei hänen henkilöään.

– Haluaisin, että tulisimme sieltä kokoomuksen varjosta ja läheltä kokoomusta keskemmälle, Toivanen sanoo.

Hänen mukaansa kenttää ei ole kuunneltu vaan arvoja on yritetty viedä ylhäältä alas vastoin keskustan perinteitä. Myös moni muu on sitä mieltä, että asioiden on muututtava. Mutta korjaantuuko tilanne puheenjohtajaa vaihtamalla?

– Kiviniemi tuli niin hankalaan paikkaan puheenjohtajaksi, että ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä huonon kannatuksen ja Kiviniemen puheenjohtajuuden välille, toteaa Joonas Könttä.

– Tästä sillasta puolue ei ihmisiä vaihtamalla nouse. Eli puoluejohdon - on siellä kuka tahansa - on kuunneltava kenttää ja muutettava politiikan suuntaa, sanoo puolestaan Jani Kurvinen.

Osa keskustan väestä haluaa ensin katsoa, miten puolueen ehdokkaan Paavo Väyrysen käy presidentinvaaleissa.

Vantaalaisen Eija Savelan mielestä taas haastajista ei välttämättä ole kaatamaan Kiviniemeä.

– Puolueessa on sellaista nuoren Esko Ahon tai Paavo Väyrysen hakua, mutta siitä huolimatta luulen, että Mari jatkaa. Ainakaan vielä ei ole ilmoittautunut ketään, joka voisi Marin voittaa.

Keskustan seuraava varsinainen puoluekokous pidetään ensi kesänä Rovaniemellä.

Näin kysely tehtiin: MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimitus kysyi SDP:n, keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten piirihallitusten jäseniltä ajankohtaisista poliittisista aiheista marraskuun lopussa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 631 piirihallitusten jäsentä.

Vastausprosentit puolueittain olivat: SDP 70%, perussuomalaiset 66%, kokoomus 64% ja keskusta 60%. Kyselyn toteutti Think If MTV3:n toimeksiannosta. Kysely lähetettiin piirihallitusten jäsenille sähköpostitse ja siihen vastattiin internetissä linkin kautta. Vastata sai nimettömänä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme