Mainos
Mainos

Kymenlaakson maanjäristys - rytinää, tärinää ja aaltoja

Kymenlaakson tämänaamuinen maanjäristys oli Suomen voimakkain tänä vuonna. Voimakkuudeltaan 2,8 maanjäristyksestä tuli selkeitä havaintoja, kertoo seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston seismologian laitokselta.

– Rytinää ja tärinää. Luulimme, että talon seinään on törmännyt rekka, Tarvainen lukee erään aamuisen havainnon järistyksestä.

Useissa muissa havainnoissa maanjäristyksen kuvailtiin tuntuneen aaltoina.

Järistyksen keskus sijaitsi Kouvolan keskustan luoteispuolella. Edellisen kerran Kouvolan alueella järisi lokakuun lopulla. Kymenlaakson maanjäristykset johtuvat Kouvolan itäpuolella olevasta niin sanotusta Viipurin rapakivigraniittimassiivista.

– Siinä on selvä siirroslinja alueella. Kun tapahtuu pientä laatan liikettä, kertyy jännitystä. Kun kivi ei enää pysty pitämään jännitystä, se liikahtaa hieman, jolloin syntyy maanjäristys, Tarvainen selittää.

Tarvaisen mukaan Suomessa on ollut viime vuosina noin kolme maanjäristystä kuukautta kohti.

- Ihmisaistein tuntuvat kakkosen paikkeilla olevat järistykset. Jopa sen allekin olevista järistyksistä on selviä havaintoja, seismologi kertoo.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot