Mainos
Mainos

Kymenlaakson vesilaitoksille poikkeuslupia

Seitsemän Kymenlaakson alueelle talousvettä tuottavaa laitosta saa ylittää väliaikaisesti sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemät veden fluoridipitoisuuden raja-arvot.

Etelä-Suomen lääninhallitus on myöntänyt seitsemälle Kymenlaaksossa toimivalle vesilaitokselle poikkeusluvan ylittää talousvedelle määrätty fluoridipitoisuuden raja-arvo.

Poikkeusluvat ovat laitoskohtaisia, ja ne ovat voimassa korkeintaan ensi vuoden loppuun saakka. Jottei talousveden käytöstä aiheudu poikkeusluvan aikanakaan terveyshaittoja, tulee laitosten tiedottaa riskiryhmille ja muille käyttäjille fluoridista ja sen terveysvaaroista.

Lupaehdoissa olevan määräyksen mukaan odottavien äitien, imeväisikäisten tai alle 6-vuotiaiden lasten ei tule juoda vettä, jonka fluoridipitoisuus ylittää sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemän raja-arvon, 1,5 milligrammaa litraa kohti. Jos pitoisuus ylittää kaksi milligramma litrassa, ei aikuisenkaan kannata juoda vettä jatkuvasti suuria määriä.

Fluoridipitoisuudet vaihtelevat poikkeusluvan aikana 1,7-2,9 mg/l. Suurimmat pitoisuudet sallitaan Pyhtäällä. Kymenlaaksossa vain maakunnan suurin vesihuoltolaitos ja muutamat kunnalliset vesilaitokset ovat saaneet jakamansa talousveden fluoridipitoisuuden laatuvaatimusten tasolle viime syksyn aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme